Papryka faszerowana kaszą kuskus ma trochę śródziemnomorski charakter.
Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, możecie podać jako samodzielny posiłek lub tylko jeden z jego elementów.
Jest też świetną propozycją dla osób na dietach wegetariańskich i wszystkich ograniczających ilość mięsa w diecie (a wszyscy powinniśmy trochę to mięso jednak ograniczyć...).
No i oczywiście dla wszystkich miłośników papryki 😉
Papryka faszerowana kuskusem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania papryki będziesz potrzebować:
- 4 papryki,
- 150g kaszy kuskus,
- marchewkę,
- 1,5 szklanki bulionu,
- ząbek czosnku,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- łyżeczkę masła,
- łyżeczkę maki,
- sól, pieprz, curry.
1. Czosnek posiekaj.
Warto posiekać go kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż.
3. Kuskus posól i zalej wrzątkiem - ja zalewam tak, żeby poziom wody był mniej więcej 2 cm nad kaszą i odstaw, aby wchłonął wodę.
4. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
5. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż marchewkę i czosnek - ja dodałam filiżankę wody i podgrzewałam do jej odparowania, dzięki temu marchewka ładnie zmiękła.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
7. Marchewkę i czosnek wymieszaj z napęczniałym kuskusem, przypraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię.
8. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki.
9. Piecz papryki w piekarniku 15 minut.
10. W rondelku rozpuść łyżeczkę masła, dosyp czubatą łyżeczką mąki i dokładnie wymieszaj rózgą.
11. Zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i dopraw do smaku pieprzem oraz curry.
12. Powstałym sosem polej upieczone papryki.
Tak przygotowana papryka sama w sobie może stanowić pełne danie obiadowe, ewentualnie z dodatkiem jakieś dobrej surówki 😉
W takim przypadku podane składniki starczą na 4 porcje.
Ja dzisiaj postanowiłam jednak wykorzystać paprykę jako składnik obiadu, a nie całe danie.
Ugotowałam więc jeszcze ziemniaki, przygotowałam surówkę z twarogiem (przepis na nią znajdziesz tutaj) i wyszło mi w ten sposób 8 porcji 😁
Koniec końców wyszło tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz