sierpnia 10, 2019

Papryka faszerowana pastą twarogową

Faszerowana papryka jest popularnym daniem obiadowym. Jednak może być równie dobrą propozycją na wieczór - dziś pokażę właśnie przepis na faszerowaną paprykę na kolację.

Papryka faszerowana pastą twarogową - przepis dla 4 osób

Do przygotowania papryki faszerowanej pastą twarogową będziesz potrzebować:
  • 20dag twarogu półtłustego,
  • puszkę tuńczyka w sosie własnym,
  • mały kubeczek jogurtu,
  • ogórka,
  • 2 łyżek posiekanego szczypiorku,
  • 2 czerwonych papryk,
  • soli i pieprzu do smaku.

1. Papryki umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij sam ogonek i pozbądź się gniazd nasiennych (nie przekrajając papryki na pół).
2. Ogórka umyj, obierz, przekrój na pół i łyżką usuń pestki, po czym pokrój w drobną kosteczkę.
3. Tuńczyka wyjmij z puszki i osącz z zalewy na sicie.
4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, po czym dodaj tuńczyka i pokrojonego wcześniej ogórka.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną pastę przełóż do wydrążonych papryk i wstaw na pół godziny do lodówki.
7. Po schłodzeniu każdą paprykę podziel na 4 porcje.

Taką paprykę można zjeść samodzielnie lub z kromką chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger