Faszerowana papryka jest popularnym daniem obiadowym. Jednak może być równie dobrą propozycją na wieczór - dziś pokażę właśnie przepis na faszerowaną paprykę na kolację.
Papryka faszerowana pastą twarogową - przepis dla 4 osób
Do przygotowania papryki faszerowanej pastą twarogową będziesz potrzebować:
- 20dag twarogu półtłustego,
- puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- mały kubeczek jogurtu,
- ogórka,
- 2 łyżek posiekanego szczypiorku,
- 2 czerwonych papryk,
- soli i pieprzu do smaku.
1. Papryki umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij sam ogonek i pozbądź się gniazd nasiennych (nie przekrajając papryki na pół).
2. Ogórka umyj, obierz, przekrój na pół i łyżką usuń pestki, po czym pokrój w drobną kosteczkę.
2. Ogórka umyj, obierz, przekrój na pół i łyżką usuń pestki, po czym pokrój w drobną kosteczkę.
3. Tuńczyka wyjmij z puszki i osącz z zalewy na sicie.
4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, po czym dodaj tuńczyka i pokrojonego wcześniej ogórka.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną pastę przełóż do wydrążonych papryk i wstaw na pół godziny do lodówki.
7. Po schłodzeniu każdą paprykę podziel na 4 porcje.
4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, po czym dodaj tuńczyka i pokrojonego wcześniej ogórka.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną pastę przełóż do wydrążonych papryk i wstaw na pół godziny do lodówki.
7. Po schłodzeniu każdą paprykę podziel na 4 porcje.
Taką paprykę można zjeść samodzielnie lub z kromką chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz