sierpnia 10, 2019

Sok z buraka

Burak to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, które możemy jeść na różne sposoby: w zupie, jako surówkę, pieczone czy w postaci ćwikły. Rzadko jednak spożywamy je na surowo, dlatego dziś chcę zachęcić do surowej formy tego warzywa w postaci soku.
Sok z buraka - samo zdrowie

Sok z buraka jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu substancji - m.in. działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, a także wielu składników mineralnych, np. wapnia, potasu, magnezu czy żelaza. Ze względu na ten ostatni składnik włączyć go do diety powinny osoby zmagające się z anemią.
Sok ten korzystnie wpłynie nie tylko na nasz układ krwionośny, ale także odpornościowy i nerwowy.

Sok z buraka warto pić także wtedy, gdy staramy się zrzucić kilka kilogramów - poprawia on przemianę materii i jest niskokaloryczny.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego jest także polecany kobietom w ciąży.
Regularne picie soku może także spowalniać procesy starzenia się organizmu.

Sok z buraka - przeciwwskazania

Pamiętajmy jednak, że jak większość spożywanych przez nas substancji sok z buraka ma pewne ograniczenia.
Do przeciwwskazań zalicza się reumatyzm i kamicę nerkową, ponieważ buraki zawierają szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy.

Sok z buraka - przepis

Do przygotowania soku będziesz potrzebować:
  • 2 buraków,
  • 3 marchewek,
  • 8 łodyg selera naciowego.

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Przeciśnij wszystko przez wyciskarkę wolnoobrotową i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger