stycznia 31, 2020

Papryka faszerowana indykiem

Faszerowana papryka to temat rzeka - można ją przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy dodawać do niej w zasadzie dowolne dodatki, dzięki czemu będzie doskonałą propozycją dla wegan, wegetarian czy osób nie stroniących od mięsa.

Na moim blogu znajdziecie już przepis na paprykę faszerowaną pastą twarogową, którą proponowałam na zimno na kolację.
A także przepis na paprykę faszerowaną kuskusem - tym razem na ciepło na obiad.

Dzisiaj z kolei w końcu wersja dla mięsożerców 😀

Papryka faszerowana indykiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania papryki będziesz potrzebować:
  • 4 kolorowe papryki,
  • szklankę ryżu,
  • 400g mielonej piersi z indyka,
  • cebulę,
  • puszkę pomidorów Pelati,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia,
  • łyżkę oleju.

1. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół odcinając ogonki i wydrąż pestki.
2. Posiekaj cebulę.
3. Zagotuj w garnku wodę z solą i ugotuj ryż (gotuj, aż woda się wchłonie, a potem trzymaj jeszcze na małym ogniu pod przykryciem).
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, indyka i przesmaż.
5. Dodaj na patelnię pomidory z puszki i przyprawy.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
7. Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z przygotowanym mięsem i tak przygotowanym farszem napełnij papryki.
8. Faszerowane papryki piecz w piekarniku 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger