lutego 01, 2020

Grzanki z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem

Tosty to świetny pomysł na ciepłe śniadanie.
Są proste i szybkie do przygotowania, a przy tym możemy do nich dodać w zasadzie cokolwiek chcemy - w zależności od tego, co lubimy i co akurat mamy w kuchni - a w zasadzie niemal zawsze wyjdą smaczne 😋

Zresztą tosty nadają się nie tylko na śniadanie - równie dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie, kolację czy nawet przekąskę na imprezie 😀

Dziś za oknem szaro, buro i ponuro, pomyślałam więc, że warto nadać śniadaniu trochę koloru - w końcu to najważniejszy posiłek dnia 😉

Przygotowałam więc pyszną pastę z zielonego groszku w mocno zielonym kolorze, który przełamałam kawałkiem wędzonej ryby.

Grzanka z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
  • 8 kromek chleba,
  • 400g zielonego groszku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 filety wędzonego pstrąga,
  • kawałek papryczki chili,
  • grubo mielony pieprz,
  • sól,
  • 3-4 łyżeczki chrzanu.

1. Groszek ugotuj do miękkości, ostudź, zmiksuj z miękkim masłem, po czym dopraw solą i pierzem.
2. Chleb upiecz w piekarniku lub tosterze.
3. Papryczkę chili posiekaj.
4. Grzanki posmaruj grubą warstwą pasty z groszku, na wierzch połóż kawałek wędzonego pstrąga, posyp posiekaną papryczką chili i grubo mielonym pieprzem, a na wierzch połóż pół łyżeczki chrzanu.

W połączeniu z ciepłą herbatką wyszło cudne śniadanko 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger