Tosty to świetny pomysł na ciepłe śniadanie.
Są proste i szybkie do przygotowania, a przy tym możemy do nich dodać w zasadzie cokolwiek chcemy - w zależności od tego, co lubimy i co akurat mamy w kuchni - a w zasadzie niemal zawsze wyjdą smaczne 😋
Zresztą tosty nadają się nie tylko na śniadanie - równie dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie, kolację czy nawet przekąskę na imprezie 😀
Dziś za oknem szaro, buro i ponuro, pomyślałam więc, że warto nadać śniadaniu trochę koloru - w końcu to najważniejszy posiłek dnia 😉
Przygotowałam więc pyszną pastę z zielonego groszku w mocno zielonym kolorze, który przełamałam kawałkiem wędzonej ryby.
Grzanka z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
- 8 kromek chleba,
- 400g zielonego groszku,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 filety wędzonego pstrąga,
- kawałek papryczki chili,
- grubo mielony pieprz,
- sól,
- 3-4 łyżeczki chrzanu.
1. Groszek ugotuj do miękkości, ostudź, zmiksuj z miękkim masłem, po czym dopraw solą i pierzem.
2. Chleb upiecz w piekarniku lub tosterze.
3. Papryczkę chili posiekaj.
4. Grzanki posmaruj grubą warstwą pasty z groszku, na wierzch połóż kawałek wędzonego pstrąga, posyp posiekaną papryczką chili i grubo mielonym pieprzem, a na wierzch połóż pół łyżeczki chrzanu.
W połączeniu z ciepłą herbatką wyszło cudne śniadanko 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz