lutego 03, 2020

Spaghetti z pesto bazyliowym

Uwielbiam spaghetti.
Moje ulubione to makaron z klasycznym sosem bolognese.
Choć wiem, że żaden Włoch nie uznałby tego za klasykę, bo sosu bolognese we Włoszech nigdy nie podaje się z makaronem spaghetti - cienkie nitki tego makaronu nie utrzymają sosu, który jest dość ciężki (jest to w końcu sos mięsny). We Włoszech sos bolognese poddaje się na makaronie tagliatelle lub pappadrelle, które są grubsze i utrzymają sos.

Przygotowanie sosu bolognese jest jednak dość długotrwałe, czasem więc wybieram szybszą opcję.
Jedną z nich jest pesto bazyliowe - proste, szybkie, a jakie pyszne 😄
Idealny obiad na ostatnią chwilę - przygotowanie go zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu 😁

Spaghetti z pesto bazyliowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować:
  • 300g spaghetti,
  • pęczek bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowanie (idealnie, gdyby był al dente 😉).
2. Czosnek i orzechy posiekaj.
3. Do posiekanego czosnku i orzechów dodaj oliwę, liście bazylii, parmezan oraz przyprawy i wszystko zblenduj.
4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger