Gołąbki to jedna z tych tradycyjnych potraw, które kojarzą nam się z obiadami u babci.
Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu myślę, że warto - do tego ugotowane ziemniaczki, sos pomidorowy i klasyka obiadowa gotowa!
Dodatkowym plusem jest to, że zazwyczaj starczają na 2-3 obiady 😄
Ja lubię w kuchni kombinować.
Robiłam już gołąbki z kaszanką, robiłam też gołąbki z kapusty pekińskiej.
Nie oznacza to jednak, że u mnie na stole nie gości klasyka - wprost przeciwnie, nie stronię o klasycznych przepisów i dlatego dziś na obiad przygotowałam właśnie klasyczne gołąbki z wołowiną i grzybami.
Gołąbki z mięsem i grzybami - przepis na 10-12 sztuk
Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować:
- 400g mielonej wołowiny,
- szklankę ryżu,
- główkę kapusty,
- 250g pieczarek,
- cebulę,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki papryki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
2. Sparz liście kapusty - wytnij głąb ze środka kapusty, włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 8-10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij kapustę z wrzątku i ostudź. Rozbierz kapustę z liści i delikatnie odetnij zgrubienia z każdego liścia.
3. Cebulę i pieczarki posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i pieczarki, po czym dodaj je do ryżu.
5. Ryż wymieszaj z mięsem i przyprawami.
6. Gdy farsz przestygnie zawiń go w liście.
7. Dno garnka wyłóż wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem, na nie wyłóż gotowe gołąbki, zalej dwiema szklankami wody i gotuj przez godzinę.
Żeby klasyce stało się za dość gołąbki podałam z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz