listopada 24, 2019

Gołąbki z kaszanką

Nigdy nie byłam fanką kaszanki.
I raczej się to nie zmieni - od kaszanki trzymam się na odległość kija od szczotki.

Ale jest jeden wyjątek.

Gołąbki z kaszanką mojej mamy 💚


Wartości odżywcze kaszanki

Jedną z największych zalet kaszanki jest wysoka zawartość żelaza. Co ważne, jest to żelazo hemowe, czyli takie, które jest dobrze przyswajalne przez nasz organizm.
Poza tym kaszanka dostarczy cynk, miedź, potas oraz witaminy z grupy B.

Wysoka zawartość żelaza i cynku sprawiła, że w Wielkiej Brytanii kaszanka zaliczana jest do tzw. superfood.
No cóż, zawsze uważałam, że Brytyjczycy są nieco... ekscentryczni, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię 😅

Wracając do samej kaszanki - ze względu na wysoką zawartość żelaza, biorącego udział w transporcie i magazynowaniu tlenu, a także w produkcji czerwonych krwinek powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na anemię, z pewnością wspomoże proces leczenia.

Z drugiej jednak strony kaszanka zawiera duże ilości tłuszczu oraz cholesterolu. Nie jest więc zalecana dla osób z chorobami serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu.
Również osoby z dną moczanową powinny jej unikać, gdyż charakteryzuje się dużą ilością puryn.


Gołąbki z kaszanką - przepis na 15 sztuk

Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować:
  • kapustę włoską,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebulę,
  • pierś z kurczaka,
  • 10 kaszanek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól. 

1. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. 
Cebulę i czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej i lekko przesmaż czosnek i cebulę ze szczyptą soli.
3. Posiekaj pierś z kurczaka i dodaj na patelnię.
4. Kaszankę pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię. Smaż wszystko, aż kurczak będzie gotowy.
5. Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści i wytnij głąb. Sparz ją w posolonym wrzątku przez kilka minut, po tym czasie liście powinny łatwo odchodzić.
6. Sparzone liście możesz zahartować zimną wodą - zahamujesz w ten sposób proces gotowania, a liście zachowają swój kolor.
7. W miękkie liście zawiń przygotowany wcześniej na patelni farsz i zawiń gołąbka.
8. Na dno dużego garnka włóż kilka liści kapusty, które ochronią gołąbki przed przypaleniem, ułóż na nich przygotowane gołąbki i przykryj je jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Ja gołąbki podałam akurat z sosem pieczarkowym, bo miałam trochę pieczarek w lodówce.
Równie dobrze sprawdzi się choćby sos grzybowy 😉 
No i oczywiście ziemniaki i kiszony ogórek - klasyka obiadowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger