Przyznam szczerze, że cukinia nie jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zjeść zjem, ale z zachwytu umierać raczej nie będę.
Dlatego często gdy wykorzystuję cukinię staram się stosować ją tylko jako dodatek lub po prostu jeden z wielu składników.
Wiele dań z cukinią jest pysznych i je uwielbiam, więc mimo wszystko cukinię bez obaw w kuchni wykorzystuję - w końcu samego ząbku czosnku raczej też nikt nie zje, a jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉).
Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie.
Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- paprykę,
- 600g cukinii,
- 2 łyżeczki curry,
- 1,5l bulionu,
- puszka mleczka kokosowego,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki chili,
- 150g ryżu jaśminowego.
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce.
3. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią dodaj marchew, paprykę i cukinię.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj curry, chili i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut.
6. Zupę zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj ok. 15 minut.
7. Na koniec dolej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
8. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotuj ryż.
9. Porcję ugotowanego ryżu przełóż na talerz, zalej zupą i udekoruj natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz