czerwca 09, 2020

Zupa curry z cukinią i ryżem

Przyznam szczerze, że cukinia nie jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zjeść zjem, ale z zachwytu umierać raczej nie będę.
Dlatego często gdy wykorzystuję cukinię staram się stosować ją tylko jako dodatek lub po prostu jeden z wielu składników. 
Wiele dań z cukinią jest pysznych i je uwielbiam, więc mimo wszystko cukinię bez obaw w kuchni wykorzystuję - w końcu samego ząbku czosnku raczej też nikt nie zje, a jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉).

Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie.

Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • paprykę,
  • 600g cukinii,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1,5l bulionu,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki chili,
  • 150g ryżu jaśminowego.
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce.
3. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią dodaj marchew, paprykę i cukinię.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj curry, chili i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut.
6. Zupę zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj ok. 15 minut.
7. Na koniec dolej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
8. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotuj ryż.
9. Porcję ugotowanego ryżu przełóż na talerz, zalej zupą i udekoruj natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger