czerwca 10, 2020

Chleb razowy z pestkami dyni

Kiedyś, w zamierzchłych czasach, gdy jeszcze kupowałam pieczywo w sklepie (czyli jakieś 3-4 miesiące temu) kupiłam bułki z pestkami dyni. Smakowały mi okrutnie.
Ogólnie pestki z dyni uważam za bardzo fajny dodatek - nadają fajny smak i potrafią nieźle namieszać w teksturze dania.
A ponieważ akurat nadszedł dzień, gdy trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni.



Chleb razowy z pestkami dyni - przepis

Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:
  • 500g mąki pszennej razowej,
  • 100g pestek dyni,
  • ok. 300ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 50g drożdży,
  • łyżkę siemienia lnianego,
  • łyżeczkę soli.

1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 100ml ciepłej wody zrób zaczyn i odstaw go do wyrośnięcia.
2. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski, wymieszaj z solą, dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę ciepłej wody. 
3. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrób ręką.
4. Pod koniec wyrabiania dodaj pestki dyni i wymieszaj, żeby rozprowadzić je po całym cieście.
5. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasto, wierzch spryskaj wodą i posyp ziarenkami siemienia lnianego, po czym odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (możesz trzymać w piekarniku nastawionym na 30 stopni C lub innym ciepłym miejscu).
6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut.
7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger