Ostatnio pokazałam Wam przepis na wytrawne muffinki szpinakowe.
W końcu nie zawsze musimy jeść muffinki na słodko, prawda?
Z drugiej jednak strony możemy przygotować też słodkie ciasto z czegoś mniej oczywistego - np. z czerwonej fasoli.
Pierwszy raz ciasto z fasoli zjadłam na studiach - było to pyszne brownie z czekoladą, którym byłam absolutnie zachwycona. Co prawda o tym, że było zrobione z fasoli, dowiedziałam się już po fakcie, więc nie bardzo mogłam wybrzydzać, skoro już się nachwaliłam, ale czy to ważne? 😉
Skoro już empirycznie stwierdziłam, że ciasto z fasoli może być pyszne, zaczęło ono pojawiać się u mnie w domu.
Tym razem postanowiłam nadać mu trochę piernikowego smaku.
Piernik z czerwonej fasoli - przepis
Do przygotowania piernika będziesz potrzebować:
- puszkę czerwonej fasoli,
- 2 jajka,
- 100g mąki owsianej,
- 100g ksylitolu,
- 3 łyżki kakao,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- tabliczkę gorzkiej czekolady,
- orzechy włoskie do posypania.
1. Fasolę osącz z zalewy na sicie i zblenduj na gładką masę. Żeby było łatwiej możesz dodać od razu 2 łyżki jogurtu greckiego.
2. Miksując fasolę dodawaj do niej stopniowo kolejne składniki: jajka, mąkę owsianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika, aż powstanie gładka masa.
3. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50-60 minut.
4. Kiedy ciasto ostygnie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z łyżką jogurtu w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić pisałam przy okazji przepisu na jaglanego snickersa).
5. Przygotowaną polewą polej ciasto i udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi.
Oryginalny przepis na piernik.
OdpowiedzUsuńOryginalny i przede wszystkim pyszny :D
UsuńPolecam!