Na śniadanie zazwyczaj jadamy kanapki - są szybkie i proste w przygotowaniu, a dodatkowo możemy wziąć jedną w garść, jeśli wyjątkowo się spieszymy.
Ja w tygodniu często jadam owsiankę - mogę ją ugotować dzień wcześniej, a nad ranem tylko podgrzać i dodać świeże owoce i orzechy.
Takie śniadania dobrze sprawdzają się w tygodniu, gdy musimy rano wstać do pracy, szkoły czy na uczelnię - wtedy każda minuta snu więcej jest bezcenna.
Ale w weekendy sprawa wygląda trochę inaczej. Mam więcej czasu i mogę poświęcić go trochę więcej na przygotowanie śniadania.
Dlatego dzisiaj pokażę Wam przepis dla tych, którzy mają troszkę więcej czasu - w weekend czy inny dzień tygodnia - i mogą wykazać się odrobiną cierpliwości.
Muffinki szpinakowe - przepis na 9 sztuk
Do przygotowania muffinek będziesz potrzebować:
- 150g mąki owsianej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- łyżeczkę soli,
- szczyptę gałki muszkatołowej,
- szczyptę pieprzu,
- jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 garści liści szpinaku,
- 400g twarogu półtłustego,
- ząbek czosnku,
- 2/3 szklanki kefiru.
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
2. Kefir połącz z jajkiem, olejem i posiekanym czosnkiem.
3. Do suchych składników dodaj mokre i zmiksuj.
4. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj do masy.
5. Drobno posiekaj liście szpinaku i wymieszaj z ciastem.
6. Ciasto nałóż łyżką do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz