Kuskus, choć nazywany kaszą - tak naprawdę kaszą wcale nie jest! To makaron otrzymywany z pszenicy, który kształtem (małe okrągłe ziarna) przypomina kaszę, stąd mylnie przypisywany jest właśnie do tej ostatniej grupy.
Kuskus wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli terenów północno-zachodniej Afryki.
W zależności od rodzaju przygotowuje się go na dwa sposoby: gotuje się na parze (zazwyczaj nad gotującym się mięsem i warzywami) lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą.
W Polsce króluje druga wersja, dlatego często uważamy kuskus po prostu za kaszę instant.
Kuskus możemy wykorzystać na różne sposoby - możemy potraktować go po prostu jako zamiennik ziemniaków na obiad, przygotować z niego farsz np. do papryki (zobacz Papryka faszerowana kuskusem) albo zrobić z niego bazę pysznej sałatki.
Sałatka z kaszą kuskus - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 200g fasolki szparagowej,
- ok. 250ml bulionu warzywnego,
- 150g kaszy kuskus,
- 50g orzechów pekan,
- 5 kulek mini mozzarelli,
- łyżkę oleju,
- 1/4 łyżeczki kuminu,
- 1/4 łyżeczki anyżu,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
- łyżkę sosu sojowego,
- natkę pietruszki.
1. Fasolkę zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, żeby zachowała chrupkość (jeśli używasz świeżej, najpierw usuń końce).
2. Bulion zagotuj i zalej nim kuskus ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, po czym odstaw na kilka minut do napęcznienia (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny).
3. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.
4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż wszystkie przyprawy, żeby nabrały intensywniejszego aromatu.
5. Do przypraw dodaj fasolkę, zalej wszystko sosem sojowym i przesmaż wszystko przez chwilkę.
6. Gotowy kuskus wymieszaj z fasolką i orzechami, posyp to natką pietruszki i na wierzch połóż pokrojoną w plasterki mini mozzarellę.
Ponieważ do sałatki dodałam bulion i sos sojowy, nie użyłam już soli - nie była potrzebna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz