Wykorzystujecie pokrzywy w kuchni?
Ostatnio znajoma pochwaliła mi się, że zrobiła pierożki z farszem z pokrzywy. Przyznam bez bicia, że byłam trochę zaskoczona takim wykorzystaniem tego popularnego chwasta, ale przecież w kuchni wszystko jest możliwe 😁
Może więc kiedyś i ja spróbuję takich pierożków.
Na razie jednak, podłapując pomysł z pokrzywą, wyruszyłam na łowy na ogródek, aby przygotować znaną u mnie i lubianą zupę z pokrzywy.
Jeśli Was także najdzie ochota na zebranie listków tego chwasta pamiętajcie o paru rzeczach:
- przede wszystkim - rękawiczki! Świeża pokrzywa parzy, to wie chyba każde dziecko, zaopatrzcie się więc w dobre rękawiczki;
- po drugie, ważne jest miejsce, w którym będzie ją zbierać - szczęśliwi posiadacze ogródków czy działek mają (w zdecydowanej większości) problem rozwiązany, gdyż mogą spokojnie zbierać listki u siebie, pozostali mogą wybrać się na spacer np. do lasu. Ważne jest to, żeby nie zbierać z miejsc przy drogach, aby uniknąć zanieczyszczeń;
- pamiętajcie też o jednym - listki pokrzywy zbieramy tylko przed okresem kwitnienia. Jeśli kwiaty zaczną już kwitnąć, to niestety musicie odpuścić, takich listków już nie zbierajcie.
Jeśli macie już zebrane swoje listki, to czas na przepis.
Dziś pokażę Wam najprostszy, bazowy przepis na zupę z pokrzywy - możecie go dowolnie korygować dodając przyprawy, które najbardziej lubicie, aby nadać jej dodatkowego, ulubionego przez Was smaku.
A wszystkich bardziej zainteresowanych zdrowotnymi właściwościami zachęcam do przeczytania mojego artykułu Pokrzywa zwyczajna - cenny chwast.
A wszystkich bardziej zainteresowanych zdrowotnymi właściwościami zachęcam do przeczytania mojego artykułu Pokrzywa zwyczajna - cenny chwast.
Zupa z pokrzywy - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- ok. 300g listków z pokrzywy (u mnie wyszedł spory durszlak),
- marchewkę,
- pietruszkę,
- pora,
- 2 ziemniaki,
- 2 litry wody,
- sól i pieprz ziołowy do smaku,
- domowa przyprawa do zup (opcjonalnie).
1. Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Warzywa zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Możesz teraz dodać przyprawę do zup - nie jest to konieczne, ale moim zdaniem zupa smakuje potem o wiele lepiej (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup).
3. Pod koniec gotowania dodaj umyte listki pokrzywy, dopraw solą oraz pieprzem ziołowym (jeśli chcesz możesz też w tym momencie dodać inne swoje ulubione przyprawy).
4. Całość gotuj ok. 10 minut, po czym zblenduj na krem.
Zupę możesz podać samą z łyżeczką jogurtu, ale dobrym pomysłem jest przygotowanie do niej grzanek z razowego pieczywa - pyszna, zdrowa i sycąca zupa z pokrzywy gotowa do podania 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz