marca 24, 2020

Placki z siemienia lnianego z jajecznicą

Wiele osób robiąc teraz zakupy stara się zrobić większe zapasy, żeby nie musieć często chodzić do sklepu.
Osobiście to popieram, tym bardziej że naprawdę nie jest to szczególnie trudne dla większości z nas - wiele produktów ma długi termin przydatności do spożycia, część można zamrozić, po co więc zwiększać potencjalne ryzyko kręcąc się wśród ludzi po sklepach?

Jest oczywiście kilka wyjątków, których raczej na zapas nie kupimy.
Jednym z nich może być pieczywo.
Oczywiście pieczywo można też mrozić, ale nie każdemu to odpowiada.

Co więc zrobić?
Mamy różne opcje.
Po pierwsze, jak już wspomniałam, możemy pieczywo zamrozić - jeśli ktoś ma dość dużą zamrażarkę jest to dobra opcja. Jeśli prawidłowo zamrozicie i rozmrozicie chleb będzie smakował jak świeżo upieczony.
Po drugie możemy sami upiec pieczywo. To już odrobinę wyższa szkoła jazdy, ale przecież wszystko jest dla ludzi - zwłaszcza teraz, gdy większość z nas ma więcej czasu niż zazwyczaj. N moim blogu znajdziecie przepisy na chleb pszenno-żytni oraz bułki pszenno-owsiane.
Po trzecie, możemy pieczywo po prostu zastąpić czymś innym. Np. chrupiącymi plackami z siemienia lnianego, na który dziś pokażę Wam przepis.

Placki z siemienia lnianego z jajecznicą - przepis na 2 porcje

Do przygotowania placków i jajecznicy będziesz potrzebować:
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • szklankę ciepłej wody,
  • łyżeczkę maku,
  • łyżeczkę suszonej cebulki,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • szczyptę papryki w płatkach,
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżeczkę masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, aż powstanie konsystencja kisielu.
2. Dodaj szczyptę soli, mak, cebulkę, czosnek, paprykę i otręby, po czym wszystko zblenduj.
3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż łyżką porcje ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
4. Pod koniec pieczenia wbij do miseczki jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i wymieszaj widelcem.
5. Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajecznicę.
6. Jajecznicę podawaj z upieczonymi plackami.


Placki możecie przygotować na dwa sposoby:
  • jeśli włączycie termoobieg w piekarniku placki wyjdą bardziej chrupiące i po przestudzeniu będą mogły same w sobie zastąpić pieczywo, np. z pomidorem czy serkiem,
  • jeśli nie użyjecie termoobiegu będą bardziej miękkie - wtedy lepsze będą na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger