Czasem nachodzi mnie ogromna ochota na bułki - najlepsze są takie świeże, chrupiące, jeszcze lekko ciepłe...
Ponieważ nie jestem typem rannego ptaszka, który o 7 rano będzie biegał do piekarni po bułeczki, a pieczywo kupowane w supermarkecie często ze świeżością ma już niewiele wspólnego, zwłaszcza jeśli kupuję je na kolację, kiedy tylko mogę staram się piec własne bułki.
Co prawda przygotowanie bułek w domu może potrwać dość długo (dlatego zazwyczaj piekę je raczej na kolację niż na śniadanie), ale nie jest specjalnie trudne ani pracochłonne.
Dzisiaj pokażę Wam przepis na bułki pszenno-owsiane, idealne na kolację.
Bułki pszenno-owsiane - przepis na 10 sztuk
Do przygotowania bułek będziesz potrzebować:
- 250g mąki pszennej,
- 250g mąki owsianej,
- łyżeczkę soli,
- 2,5 świeżych drożdży,
- łyżkę cukru,
- 150ml mleka,
- 50g masła,
- jajko.
1. Z drożdży, czubatej łyżki mąki pszennej, cukru i ciepłego mleka zrób zaczyn.
2. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
3. Obie mąki wymieszaj z solą.
4. Kiedy zaczyn urośnie dodaj go do mąki.
5. Następnie dodaj rozpuszczone masło i jajko, po czym wyrób ciasto. Jeśli wyjdzie za gęste dodaj trochę wody.
6. Odstaw ciasto na 60 minut.
7. Po godzinie zrób 10 kulek i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
8. Nastaw piekarnik na 200 stopni C i piecz bułki przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz