stycznia 17, 2020

Krewetki z warzywami

Choć osobiście nie jestem może wielką fanką krewetek, to w mojej rodzinie znajdują się miłośnicy tych morskich stworzeń, co skutkuje tym, że raz na jakiś czas jednak lądują one u nas na talerzach.

Na blogu możecie już zobaczyć przepisy na risotto z krewetkami, a także ryż jaśminowy z krewetkami.
Oba dania bardzo smakowały moim miłośnikom krewetek, więc stwierdziłam, że mogę być miła i przygotować coś jeszcze 😉 
Przy okazji tych przepisów pisałam też, że krewetki jednak warto wpuszczać na nasze talerze od czasu do czasu.

Tym razem przygotowują kolację postanowiłam skupić się bardziej na warzywach i tak powstały krewetki z warzywami.

Krewetki z warzywami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania krewetek będziesz potrzebować:
  • 200g krewetek,
  • łyżkę oleju,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • marchewkę,
  • pół brokuła,
  • cebulę,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • łyżkę sosu sojowego,
  • łyżeczkę oleju sezamowego,
  • łyżkę mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczkę syropu z agawy,
  • sól do smaku.

1. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Kapustę pokrój, a brokuła rozdziel na różyczki.
3. W garnku w wodzie z solą ugotuj obraną marchewkę.
4. Kiedy marchewka zmięknie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze kilka minut.
5. Na patelni rozgrzej olej, usmaż krewetki z czosnkiem i zdejmij z patelni.
6. Na tej samej patelni usmaż cebulę, dodaj krewetki i ugotowane warzywa.
7. Zawartość patelni zalej 1,5 szklanki wrzątku, dodaj sosy ostrygowy i sojowy, olej sezamowy oraz syrop z agawy.
8. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj mieszając do zgęstnienia sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger