Choć osobiście nie jestem może wielką fanką krewetek, to w mojej rodzinie znajdują się miłośnicy tych morskich stworzeń, co skutkuje tym, że raz na jakiś czas jednak lądują one u nas na talerzach.
Na blogu możecie już zobaczyć przepisy na risotto z krewetkami, a także ryż jaśminowy z krewetkami.
Oba dania bardzo smakowały moim miłośnikom krewetek, więc stwierdziłam, że mogę być miła i przygotować coś jeszcze 😉
Przy okazji tych przepisów pisałam też, że krewetki jednak warto wpuszczać na nasze talerze od czasu do czasu.
Tym razem przygotowują kolację postanowiłam skupić się bardziej na warzywach i tak powstały krewetki z warzywami.
Krewetki z warzywami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania krewetek będziesz potrzebować:
- 200g krewetek,
- łyżkę oleju,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- marchewkę,
- pół brokuła,
- cebulę,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- łyżkę sosu sojowego,
- łyżeczkę oleju sezamowego,
- łyżkę mąki ziemniaczanej,
- łyżeczkę syropu z agawy,
- sól do smaku.
1. Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Kapustę pokrój, a brokuła rozdziel na różyczki.
3. W garnku w wodzie z solą ugotuj obraną marchewkę.
4. Kiedy marchewka zmięknie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze kilka minut.
5. Na patelni rozgrzej olej, usmaż krewetki z czosnkiem i zdejmij z patelni.
6. Na tej samej patelni usmaż cebulę, dodaj krewetki i ugotowane warzywa.
7. Zawartość patelni zalej 1,5 szklanki wrzątku, dodaj sosy ostrygowy i sojowy, olej sezamowy oraz syrop z agawy.
8. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj mieszając do zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz