Risotto to danie, które można przygotować stosunkowo szybko i w prosty sposób.
Idealne, jeśli rodzina niespodziewanie dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉
Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ na smak potrawy.
Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a konkretnie na krewetki.
Choć owoce morza wciąż w naszym kraju uważane są za coś stosunkowo nowego na naszych talerzach, warto wiedzieć, że na polskich stołach pojawiły się już w XVIII w. za panowania Augusta III Sasa - choć wtedy można było spotkać jest oczywiście tylko na stołach najbogatszych szlachciców. Największą popularnością cieszyły się w dwudziestoleciu międzywojennym, niestety po wojnie przestano sprowadzać je do Polski.
Od kilkunastu lat owoce morza znów zaliczają wzrost popularności i coraz częściej pojawiają się w naszym menu. Najczęściej jadamy właśnie krewetki, ponieważ są szeroko dostępne i stosunkowo tanie w porównaniu do innych owoców morza.
Risotto z krewetkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania risotta będziesz potrzebować:
- 150g ryżu jaśminowego,
- 3 szalotki,
- papryczkę chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 2 szklanek bulionu,
- 250g krewetek,
- 10 szparagów,
- 100g groszku cukrowego,
- soli, pieprzu, oregano, natkę pietruszkę,
- łyżkę oleju.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki).
3. Po chwili wsyp na patelnię przepłukany ryż, przesmaż aż się zeszkli i stopniowo dodawaj bulion (tutaj znajdziesz przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić trochę czasu). Gotuj mieszając i pilnując, ile bulionu wypije ryż (w miarę potrzeby musisz go stopniowo dolewać) przez około 20 minut.
4. Oczyść krewetki i dodaj do ryżu.
5. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a strączki groszku przekrój na pół - dodaj wszystko do ryżu.
6. Gotuj ryż z dodatkami jeszcze kilka minut, a przed podaniem posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz