września 07, 2019

Risotto z krewetkami

Risotto to danie, które można przygotować stosunkowo szybko i w prosty sposób.
Idealne, jeśli rodzina niespodziewanie dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉

Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ na smak potrawy.

Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a konkretnie na krewetki.

Choć owoce morza wciąż w naszym kraju uważane są za coś stosunkowo nowego na naszych talerzach, warto wiedzieć, że na polskich stołach pojawiły się już w XVIII w. za panowania Augusta III Sasa - choć wtedy można było spotkać jest oczywiście tylko na stołach najbogatszych szlachciców. Największą popularnością cieszyły się w dwudziestoleciu międzywojennym, niestety po wojnie przestano sprowadzać je do Polski.

Od kilkunastu lat owoce morza znów zaliczają wzrost popularności i coraz częściej pojawiają się w naszym menu. Najczęściej jadamy właśnie krewetki, ponieważ są szeroko dostępne i stosunkowo tanie w porównaniu do innych owoców morza.
 

Risotto z krewetkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania risotta będziesz potrzebować:
  • 150g ryżu jaśminowego,
  • 3 szalotki,
  • papryczkę chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 2 szklanek bulionu,
  • 250g krewetek,
  • 10 szparagów,
  • 100g groszku cukrowego,
  • soli, pieprzu, oregano, natkę pietruszkę,
  • łyżkę oleju.

1. Posiekaj czosnek, chilli i szalotki.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki).
3. Po chwili wsyp na patelnię przepłukany ryż, przesmaż aż się zeszkli i stopniowo dodawaj bulion (tutaj znajdziesz przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić trochę czasu). Gotuj mieszając i pilnując, ile bulionu wypije ryż (w miarę potrzeby musisz go stopniowo dolewać) przez około 20 minut.
4. Oczyść krewetki i dodaj do ryżu.
5. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a strączki groszku przekrój na pół - dodaj wszystko do ryżu.
6. Gotuj ryż z dodatkami jeszcze kilka minut, a przed podaniem posyp natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger