września 09, 2019

Faszerowana cukinia

Cukinia jest wspaniałym warzywem - możemy wykorzystywać ją zarówno w daniach na zimno, jak i na ciepło.

Ja dzisiaj wybrałam wariant na ciepło - cukinia faszerowana warzywami i kaszą zapiekana z żółtym serem to ciekawy i smaczny pomysł na szybki obiad. Nie wymaga dużego nakładu pracy, wszystko można przygotować sobie wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika.

Faszerowana cukinia - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanej cukinii będziesz potrzebować:
  • 2 cukinie,
  • 100g kaszy owsianej,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • łyżkę oleju,
  • 4 plasterki sera.

1. Do garnka wlej 200ml wody, dodaj sól i ugotuj kaszę, po czym odstaw do wystudzenia.
2. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a szalotki i czosnek posiekaj.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Z cukinii odetnij końcówki, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż. Miąższ pokrój.
4. Do kaszy dodaj pokrojonym miąższ z cukinii, czosnek i szalotki oraz pomidory, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
6. Farsz nałóż do cukinii.
7. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem, połóż połówki cukinii z farszem i posyp startym serem. Jeśli zostanie Ci trochę farszu rozłóż go wokół cukinii. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.


Przyznam szczerze, że danie wyszło może mało fotogeniczne, ale za to pyszne! Polecam spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger