Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest to prawda, trzeba jednak pamiętać, że liczy się nie tylko pierwsze, ale i drugie śniadanie!
Dobre śniadanie może być wspaniałym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia – smaczny posiłek wpłynie pozytywnie na nasz nastrój, a odpowiednio skomponowany da nam sporo energii do działania.
Drugie śniadanie – dlaczego warto?
Istnieje całkiem sporo argumentów przekonujących, że warto codziennie jeść drugie śniadanie:
- jedzenie drugiego śniadania dostarcza nam niezbędnej energii. Jest to szczególnie istotne u osób, które pierwsze śniadanie jedzą w pośpiechu (co, nie oszukujmy się, dotyczy niestety większości z nas) – może to doprowadzić do dostarczenia zbyt małej ilości energii i składników odżywczych po nocnej głodówce. Drugie śniadanie pozwoli uzupełnić te niedobory. Jednak nawet pełne, spokojnie zjedzone w domu śniadanie dostarczy nam energii najwyżej na 3-4 godziny. Po tym czasie warto zjeść drugie śniadanie, które da nam zastrzyk nowej energii;
- drugie śniadanie ma także pozytywny wpływ na nasze samopoczucie – jego brak może prowadzić u niektórych osób do silnego bólu głowy, obniżenia poziomu cukru we krwi, osłabienia naszej kondycji fizycznej, może też wystąpić zniechęcenie, roztargnienie czy osłabienie. Objawy te spowodowane są najczęściej spadkiem poziomu cukru we krwi;
- zapobiega napadom głodu. Regularne spożywanie posiłków zapewnia nam systematyczne dostarczanie energii, dzięki czemu nie występują napady wilczego głodu, przy którym nadmiernie się objadamy i przeciążamy żołądek;
- regularność ma jeszcze jedną ważną zaletę – zapobiega dużym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Jest to istotne nie tylko w prewencji cukrzycy czy insulinooporności, ale także nadwagi i otyłości;
- drugie śniadanie zamiast przekąsek. Wiele osób sądzi, że pomijając ten posiłek zje mniej w ciągu dnia, więc ograniczy kaloryczność diety. Niestety, to tak nie działa. Najczęściej zwiększamy wtedy ilość niezdrowych przekąsek w naszej diecie, które nie dość, że nie dostarczają nam zbyt wielu składników odżywczych, to jeszcze są bardziej kaloryczne niż zdrowe, zbilansowane drugie śniadanie. Osiągamy więc efekt odwrotny do zamierzonego;
- drugie śniadanie jest bardzo ważne niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy. W przypadku pracowników fizycznych dostarczy energii do dalszej pracy, a z kolei w przypadku pracowników umysłowych może wspomóc procesy myślenia i zachowanie jasności umysłu dzięki zawartości odpowiednich składników, np. witamin z grupy B czy magnezu. Podobnie rzecz wygląda oczywiście w przypadku uczniów. Ponadto brak drugiego śniadania może także obniżać naszą odporność na stres.
Drugie śniadanie do szkoły – dlaczego jest koniecznie?
Dzieci, które nie jadają w szkole pełnowartościowego drugiego śniadania szybciej się męczą, mają niższą sprawność i słabszą koordynację ruchową, mają problemy z koncentracją uwagi i zapamiętywaniem, co przekłada się na gorsze wyniki w nauce w porównaniu do ich rówieśników spożywających zdrowe drugie śniadanie w szkole.
Brak posiłku w szkole może prowadzić do niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych – bardzo istotne są tu witaminy z grupy B wpływające na prawidłowe działanie układu nerwowego, a także magnez niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego.
Badania wskazują, że niedobory żelaza u dzieci w wieku przedszkolnym mogą powodować nie tylko trwałe zmiany w niektórych procesach nerwowych, ale także emocjonalnych i psychicznych.
Co warto jeść na drugie śniadanie?
W Polsce najpopularniejszym drugim śniadaniem są kanapki – szybkie do zrobienia, wygodne do zabrania, a także szybkie i łatwe do zjedzenia. Kanpka może być pysznym i zdrowym posiłkiem. Na kromce razowego pieczywa (źródło węglowodanów złożonych i błonnika) posmarowanej margaryną lub masłem (źródło tłuszczu) możemy położyć plaster chudej wędliny lub półtłustego sera twarogowego (źródło białka), do tego warzywa, np. plastry papryki, pomidora czy rzodkiewki (bogactwo witamin i minerałów). Albo kromkę posmarować pastą z awokado i jajka lub też położyć plaster żółtego sera i wybrane warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele.
Ale co, jeśli nie lubimy kanapek lub już nam się znudziły? To też nie problem, opcji na drugie śniadanie mamy bowiem całkiem sporo:
- owoce (świeże lub suszone) z dodatkiem otrąb owsianych lub orzechów zalane jogurtem naturalnym lub kefirem,
- sałatka z makaronu, ryżu lub kaszy z warzywami i kawałkami piersi kurczaka lub ryby (np. tuńczyka, makreli, łososia),
- sałatka owocowa z produktów sezonowych z dodatkiem nasion (np. słonecznika) lub pestek (np. dyni),
- koktajle owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne z dodatkami, np. kaszą jaglaną, orzechami, otrębami,
- domowe batoniki muesli z mieszanki orzechów, migdałów i bakalii.
Na drugie śniadanie sprawdzą się kanapki, sałatki, koktajle, a nawet zupy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jakie mamy możliwości – czy możemy sobie podgrzać posiłek lub ile mamy czasu na jego zjedzenie.
Ważne jest także, aby pamiętać, że drugie śniadanie powinniśmy jeść 2, maksymalnie 4 godziny po pierwszym – wtedy bowiem kończy się zapas energii, której dostarczył nam pierwszy posiłek.
Nie zapominaj o wodzie!
Skoro mówimy o drugim śniadaniu, to nie możemy zapominać o napojach, które powinny być jego istotną częścią. Najlepsza byłaby po prostu woda mineralna lub niesłodzona herbata. Może być także szklanka soku, która może zastąpić jedną z zalecanych dziennych porcji owoców lub warzyw. Niewskazane są jednak wody smakowe, nektary czy słodkie napoje ze względu na wysoką zawartość dodanego do nich cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz