września 06, 2019

Owsianka na mleku migdałowym z kiwi i borówkami

Kiedyś wspominałam, że owsianka to jedna z moich ulubionych propozycji na pyszne i pożywne śniadanie. Wciąż tak uważam, dlatego dziś pokażę Wam przepis na kolejną owsiankę na słodko z owocami.

Tym razem jednak nie przygotowałam owsianki na mleku krowim.
Wśród nas są osoby, które nie mogą pić krowiego mleka, np. osoby nietolerujące laktozy czy mające alergię na białka mleka. Mój dzisiejszy przepis to troszkę ukłon w stronę takich osób, gdyż chciałam pokazać, że z owsianki nie trzeba rezygnować nawet jeśli trzeba wyeliminować mleko z codziennej diety.
Dlatego dziś do przygotowania swojej owsianki wykorzystała mleko migdałowe.


Owsianka na mleku migdałowym z kiwi i borówkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować:
  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 2 szklanek mleka migdałowego,
  • 1 kiwi,
  • garści borówek,
  • łyżeczkę syropu z agawy lub miodu.

1. Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem i gotuj do zgęstnienia.
2. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzchu połóż kawałki kiwi, posyp borówkami i polej syropem z agawy lub miodem.

Płatki możesz ugotować dzień wcześniej, tak żeby rano, jeśli spieszysz się do pracy lub szkoły, tylko ją podgrzać i dodać owoce.

3 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger