Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza.
Niby zimno, ledwie kilka stopni, a jednak jak się wyjdzie na dłuższy spacer i słońce wyjdzie zza chmur, to można się porządnie zgrzać w zimowej kurtce.
A wtedy dużo łatwiej o przyplątanie się jakiegoś choróbska - od zwykłego przeziębienia po grypę.
Dlatego tym bardziej powinniśmy teraz zadbać o naszą odporność!
U mnie w domu zawsze stawiamy na profilaktykę.
A w profilaktyce świetnie sprawdza się nasz domowy syrop na odporność.
Ten sam przepis wykorzystujemy już od 3 pokoleń, więc coś w tym musi być 😉
Domowy syrop na odporność - przepis
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować:
- dużą główkę czosnku,
- sok z 3 cytryn,
- 3 łyżki miodu,
- pół szklanki przegotowanej wody.
1. Czosnek posiekaj.
Warto posiekać go chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Wyciśnij sok z cytryn.
3. Miód rozpuść w wodzie - zwróć uwagę, aby woda była letnia. Gorąca woda sprawi, że miód straci swoje właściwości. Najlepiej, gdyby temperatura wody nie przekraczała 40-45 stopni C.
4. Wszystkie składniki wymieszaj.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne miody.
W zależności od rodzaju mogą trochę różnić się właściwościami.
Więcej o miodach możesz przeczytać tutaj.
Ja codziennie biorę porządną łyżkę syropu.
Przed spożyciem zawsze wstrząśnij pojemnikiem, w którym trzymasz syrop, lub porządnie zamieszaj, ponieważ może się rozwarstwić. Poza tym czosnek może osiadać na dnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz