grudnia 10, 2019

Sajgonki pieczone

Miesiąc temu pisałam już o sajgonkach - przygotowałam wtedy sajgonki na zimno.

Aby nie wyjść z wprawy w zawijaniu, znów przygotowałam sajgonki na kolację.
Żeby jednak było troszkę inaczej, tym razem były na ciepło 🔥

Większość z nas sajgonki na ciepło kojarzy ze smażeniem w głębokim tłuszczu.
Coś w tym jest, ponieważ faktycznie w Azji bardzo często sajgonki smaży się w olbrzymiej ilości tłuszczu.
Ja jednak poszłam w troszkę inną stronę - żeby uniknąć tak dużej ilości tłuszczu postanowiłam po prostu je upiec 😃

Udało się, wyszły naprawdę pyszne.
Cieplutki i chrupiące 😍



Sajgonki pieczone - przepis na 27 sztuk

Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować:
  • 300g białej kapusty,
  • 350g fileta z kurczaka,
  • czerwoną paprykę,
  • pół pęczka zielonej kolendry,
  • 5 gałązek zielonej bazylii,
  • łyżkę sosu ostrygowego,
  • łyżkę sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • 27 arkuszy papieru ryżowego,
  • sos sojowy do maczania sajgonek.

1. Drobno poszatkuj kapustę i wymieszaj ją z sosem sojowym i ostrygowym.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż kapustę około 5-6 minut, po czym przełóż do miski.
3. Kurczaka pokrój w paseczki, dopraw pieprzem i przesmaż z obu stron na patelni, na której smażyłaś kapustę.
4. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki.
5. Posiekaj kolendrę i listki bazylii.
6. Do szerokiego naczynia wlej wodę, papier ryżowy pojedynczo arkuszami wkładaj do środka i z obu stron staraj się delikatnie zanurzyć, aby nasiąkł wodą. Każdy arkusz musisz zrobić osobno, żeby się nie posklejały.
7. Arkusz papieru przełóż na blat, nałóż na środek trochę kapusty, porcję mięsa, 3-4 paseczki papryki i trochę kolendry oraz bazylii.
8. Zawiń sajgonki jak gołąbki - najpierw boki, żeby nic nie wypadło, a potem w roladkę.
9. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Jeśli masz termoobieg, warto go włączyć, nie będziesz musiała przewracać sajgonek w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz, to po 10 minutach przewróć sajgonki na drugą stronę - dzięki temu z obu stron będą równie chrupiące 😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger