września 29, 2019

Zdrowotne właściwości miodów



Miód jest słodkim produktem spożywczym wytwarzanym głównie przez pszczoły właściwe z nektaru kwiatowego wybranych roślin. W większości przypadków miody nektarowe są jasne, tylko nieliczne rodzaje mają ciemniejszy odcień żółci lub brązu. Charakteryzują się także wyraźnym aromatem.

Zazwyczaj miód pochodzi z nektaru różnych roślin, jednak uzyskiwane są także tzw. miody odmianowe, które powstają przy ogromnej przewadze nektaru konkretnej rośliny – określa się je nazwą rośliny, której nektar przeważał przy produkcji miodu, np. akacjowy, gryczany, lipowy, manuka czy rzepakowy.



Czym różnią się miody nektarowe?

Główną różnicą jest oczywiście źródło nektaru – jak już wspomniałam miody produkowane są z wielu różnych nektarów, aczkolwiek pszczelarze mają sposoby na to, by wytworzony miód zawierał zdecydowaną przewagę konkretnego nektaru. W Polsce najpopularniejsze są miody gryczane, lipowe oraz rzepakowe.

W zależności od przeważającego nektaru właściwości miodów mogą się trochę różnić – zarówno technologiczne, jak i zdrowotne.

 

Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej. 
Jest najjaśniejszym ze wszystkich gatunków miodów, czasem bywa nawet niemal przezroczysty. Jest bardzo słodki i mdły w smaku – uważany jest za najsłodszy miód, może więc przypaść do gustu amatorom słodyczy. 
Dzięki swoim składnikom miód akacjowy wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego (jest szczególnie pomocny przy zaburzeniach żołądkowych, bywa także wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka). Ma także działanie uspokajające, przydaje się w stanach przemęczenia i długotrwałego stresu, a także przy problemach ze snem. Miód akacjowy można podawać osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2 (nie leczoną insuliną) – jak zawsze warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Miód gryczany pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej. 
Jest on jednym z najpopularniejszych miodów, który charakteryzuje się piękną bursztynową barwą oraz najbardziej intensywnym smakiem – jednocześnie słodkim, jak i ostrym i piekącym. 
Szczególną uwagę warto zwrócić na zawartość w tym miodzie rutyny – jest to substancja obecna w wielu preparatach dostępnych w aptekach, której zadaniem jest wzmacnianie naturalnej odporności organizmu, wspomaganie pracy układu krwionośnego oraz oczyszczanie organizmu z obecnych w nim toksyn. Miód gryczany polecany jest osobom chorującym na miażdżycę lub predysponowanych do wystąpienia tej choroby, gdyż wspomaga oczyszczanie naczyń krwionośnych. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, warto więc włączyć go do diety w okresie rekonwalescencji po urazach czy chorobach. Dodatkowo miód wykazuje także działanie uspokajające.

Miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatu lipy. 
Ma jasny kolor i delikatny kwiatowy zapach. Charakteryzuje się słodkim, lekko ostrym smakiem – przez wielu uważany jest za jeden z najsmaczniejszych miodów. 
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia odporność naszego organizmu i wspomaga go w walce z infekcjami – zwłaszcza przy przeziębieniu i grypie. Wpływa także na ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krążenia oraz pozytywnie działa na przewód pokarmowy. Jest jednym z najbezpieczniejszych środków uspokajających, przydaje się więc przy nerwicy i długotrwałym stresie. Miód lipowy można także podawać osobom cierpiącym na cukrzycę typ 2 (nie leczoną insuliną) – jak zawsze warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Miód manuka pozyskiwany jest z krzewu manuka – rośliny występującej w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. 
Ma on dość ciemną barwę i intensywny aromat. Jego głównym składnikiem aktywnym jest methylglyoxal – substancja o właściwościach antybakteryjnych i przeciwutleniających. 
Miód manuka bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego (m.in. reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga leczenie refluksu i wrzodów żołądka, wspomaga leczenie problemów gastrycznych tj. wzdęcia, kolki jelitowe, nudności czy zgaga), poprawia kondycję naszej skóry (może wspomagać leczenie trądziku), wzmacnia naturalną odporność organizmu, wspomaga zwalczanie infekcji bakteryjnych, a także przyspiesza proces gojenia się ran. 
Bardzo istotna jest zawartość w miodzie methylglyoxalu – miody manuka mogą różnić się między sobą zawartością tego składnika, a to właśnie od tego zależy prozdrowotne działanie miodu.

Miód rzepakowy pozyskiwany jest z rzepaku. 
Ma słomkowy kolor. W Polsce jest bardzo popularny i stosunkowo tani w porównaniu do innych dostępnych gatunków miodów. 
Charakteryzuje się on najwyższą zawartością glukozy i aminokwasów, jest więc doskonały w okresach rekonwalescencji po długich chorobach czy w okresach długotrwałego stresu. Wzmacnia naturalną odporność organizmu. Można stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Miód rzepakowy może być używany także zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry – oczyszcza on wtedy skórę z zanieczyszczeń i zmian martwiczych.



Miód czy cukier?

Biorąc pod uwagę, że cukier, poza dostarczeniem nam energii w postaci kalorii, nie ma nam wiele więcej do zaoferowania, a miody bogate są w składniki bardzo korzystnie oddziałujące na nasz organizm odpowiedź jest raczej oczywista – zdecydowanie warto zamienić cukier na miód.
Trzeba jednak pamiętać, że miód to wciąż produkt bogaty w cukry proste – warto więc włączyć go do naszej codziennej diety, ale z umiarem.

2 komentarze:

  1. Cukier rzuciłam dokładnie 5 lutego tego roku. Z godziny na godziny, nie planując tego wcześniej :) Nie tęsknię. We wrześniu złapało mnie przeziębienie. Myślałam, że będę się męczyć dwa, trzy tygodnie - standard u mnie. Po trzech dniach picia herbaty z miodem, cytryną i imbirem przeszło jak ręką odjął ;) Od tamtej pory codziennie rano piję jedną herbatę z miodem. Do jej dziwnego smaku się przyzwyczaiłam i po prostu to zaakceptowałam. Wolę być zdrowa niż kręcić nosem na smak miodu :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli decyzja była spontaniczna, to gratuluję, że udało się wytrwać w postanowieniu - rzadko komu udaje się zrezygnować z cukru bez przygotowania, przynajmniej mentalnego :D
      Ja również zrezygnowałam ze słodzenia herbaty, jednak już po 2-3 dniach stwierdziłam, że nie brakuje mi tej słodyczy i zaskoczyło mnie to, jak dobra jest herbata sama w sobie :D
      Co od miodu - pamiętaj, by nie dodawać go bezpośrednio po zaparzeniu herbaty. Wysoka temperatura niestety pozbawia go wszelkich właściwości zdrowotnych. Warto więc odczekać chwilę przed dodaniem miodu do herbaty, żeby jej temperatura troszkę spadła - poniżej 50 stopni C.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger