sierpnia 13, 2019

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest idealną propozycją dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Jest rozgrzewająca, a jednocześnie lekka. Przede wszystkim jednak jest pyszna i prosta w przygotowaniu.

Zupa meksykańska - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół strączka papryczki chilli,
  • małą czerwoną cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszkę pomidorów pelati,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 1,5l bulionu,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, słodką paprykę, mieloną kolendrę, natkę pietruszki,
  • 2 tortille pełnoziarniste.

1. Warzywa umyj, papryki i seler pokrój w kostkę, a papryczkę chilli, czosnek i cebulę posiekaj.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone warzywa, przesmaż i zalej bulionem (bulion możesz ugotować wcześniej lub rozpuścić domową kostkę bulionową - tutaj znajdziesz przepisy na domowe bazy do zup) i zagotuj.
3. Do gotującego się bulionu dodaj kukurydzę i przyprawy (bez natki pietruszki) wedle własnego smaku, zależnie, jak ostrą zupę chcesz przygotować, i gotuj jeszcze około 15 minut.
4. Pod koniec wlej pomidory - dodaj je na końcu, ponieważ zakwaszają potrawę, a wtedy wszystko dłużej się gotuje.
5. Gdy dodasz już pomidory i zupie zostanie jeszcze tylko chwila gotowania, obie tortille pokrój w trójkąciki. Pozostały olej rozgrzej na patelni i usmaż na nim przygotowane tortille - w ten sposób przygotujesz pyszne nachosy do zupy.
6. Tuż przed podaniem posyp zupę zieloną natką pietruszki, a na osobnym talerzyku podaj przygotowane przez siebie nachosy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger