W naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D.
Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem na poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem.
Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie.
Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie.
Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób
Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować:
- 2 łyżeczki oleju,
- 2 filety z dorsza,
- cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 500g przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki.
Najpierw przygotuj sos:
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Rozgrzej w garnku łyżeczkę oleju, dodaj czosnek i cebulę, przesmaż do zrumienienia i zalej przecierem pomidorowym.
3. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki), po czym gotuj przez 15 minut. Spróbuj jak smakuje - jeśli będzie za kwaśny dla złamania smaku możesz dodać szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne.
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Rozgrzej w garnku łyżeczkę oleju, dodaj czosnek i cebulę, przesmaż do zrumienienia i zalej przecierem pomidorowym.
3. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki), po czym gotuj przez 15 minut. Spróbuj jak smakuje - jeśli będzie za kwaśny dla złamania smaku możesz dodać szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne.
Teraz czas na rybę:
1. Gdy sos będzie się gotował możesz już oczyścić i podzielić filety na 4 porcje.
2. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
3. Łyżeczkę oleju rozsmaruj po dnie naczynia żaroodpornego silikonowym pędzelkiem, ułóż kawałki ryby i zalej je sosem.
4. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz rybę przez 15-20 minut.
5. Gotową rybę przed podaniem posyp natką pietruszki.
1. Gdy sos będzie się gotował możesz już oczyścić i podzielić filety na 4 porcje.
2. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
3. Łyżeczkę oleju rozsmaruj po dnie naczynia żaroodpornego silikonowym pędzelkiem, ułóż kawałki ryby i zalej je sosem.
4. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz rybę przez 15-20 minut.
5. Gotową rybę przed podaniem posyp natką pietruszki.
Tak przygotowana ryba zasmakuje nawet osobom, które na co dzień ryb raczej unikają 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz