Karp już od kilkudziesięciu lat co rok gości na naszych stołach w wigilijny wieczór. Przygotować możemy go na wiele sposobów - najczęściej go smażymy lub robimy w sosie. Ja tym razem postawiłam na drugą opcję, czyli karpia w sosie grzybowym.
Karp w sosie grzybowym - przepis na 3 porcje
Do przygotowania karpia w sosie będą Ci potrzebne:
- filet z karpia,
- 40g suszonych grzybów,
- łyżka masła klarowanego + do wysmarowania naczynia do zapiekania,
- 100g cebuli,
- łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- łyżka domowej przyprawy do zup,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grzyby namocz, odstaw na kilka godzin, po czym ugotuj w tej samej wodzie, odsącz (nie wylewaj jednak wody, zostaw do ostygnięcia) i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Filet z karpia umyj i pokrój na 3-4 kawałki, oprósz solą i pieprzem.
3. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem klarowanym, ułóż w nim karpia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
4. Posiekaj cebulę.
5. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i domową przyprawę do zup, po czym duś ok. 10 minut.
6. Po tym czasie oprósz grzyby i cebulę mąką, mieszaj i podlewaj zimną wodą z gotowania grzybów, aby nie porobiły się grudki.
7. Dodaj śmietanę i gotuj do lekkiego zgęstnienia.
8. Karpie zalej sosem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz