grudnia 19, 2025

Makowiec bez mąki z polewą z twarożku wiejskiego

W dzieciństwie nie byłam wielką fanką makowców. Dziś dochodzę do wniosku, że do pewnych rzeczy musiałam po prostu dojrzeć - no bo jak tu nie lubić tego ciasta? Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym.

Makowce można zrobić na wiele sposobów, ja tym razem przygotowałam wersję bez dodatku mąki. I od razu spieszę z wyjaśnieniem - bez mąki nie oznacza, że bez glutenu. Do przygotowania ciasta wykorzystałam bowiem kaszę mannę, która gluten zawiera.


Makowiec bez mąki z polewą z twarożku wiejskiego - przepis na 16 porcji

Do przygotowania makowca będą Ci potrzebne:

  • 400g mielonego maku,
  • 250ml mleka 2%,
  • 250ml wody,
  • 100g ksylitolu,
  • 4 jajka,
  • 100g masła,
  • 200g jabłek,
  • 120g kaszy manny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30g rodzynek,
  • 30g orzechów włoskich,
  • 30g migdałów,
  • 400g serka wiejskiego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • szczypta soli.

1. Mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem wymieszanym z wodą i doprowadź do zagotowania, po czym odstaw do przestudzenia.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Miękkie masło zmiksuj z ksylitolem i żółtkami.
4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę, po czym osącz na sicie.
6. Masę maślaną połącz z makiem, jabłkami, kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
7. Migdały i orzechy lekko posiekaj i przełóż do ciasta.
8. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
9. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut.
10. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do stężenia.
11. Po chwili zalej ją podobną ilością wrzątku i wymieszaj.
12. Żelatynę przelej do twarożku wiejskiego, zblenduj wszystko na jednolitą masę i posmaruj nią ostudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger