Święta to czas rodzinnego biesiadowania, siedzimy z bliskimi przy stole i zajadamy pyszne dania - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy smażony karp. A na deser jeszcze słodkie pierniczki.
W tym czasie większość z nas pozwala sobie na nieco więcej - w końcu taką ucztę robimy raz w roku. I nie jest to problemem, jeśli faktycznie jest to tylko nieco więcej. Nadal jednak warto zadbać o to, by świąteczna rozpusta nam nie zaszkodziła. Kilka rad na temat, jak zapobiegać potencjalnym problem znajdziecie w moim artykule Jak przeżyć święta?
Co jednak zrobić, jeśli profilaktyka zawiedzie i pojawią się u nas nieprzyjemne skutki przejedzenia? I na to znajdzie się rada.
Do najczęstszych dolegliwości związanych z nadmiernym folgowaniem sobie przy świątecznym stole należą ciężkość na żołądku, niestrawność, uczucie pełności, wzdęcia czy zgaga. Potrafią one doskwierać przez kilka, a czasem nawet kilkanaście godzin, skutecznie psując nam radość ze świątecznego posiłku.
Jak radzić sobie z takimi objawami? Jednym z najstarszych znanych remediów są zioła - od wieków znane są one ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy.
1. Korzeń mniszka lekarskiego - pomocny w problemach żołądkowo-jelitowych, wspomaga prawidłową pracę wątroby i prawidłowe działanie dróg żółciowych.
2. Kwiat lawendy - poprawia komfort trawienny, ma także właściwości uspokajające i relaksujące.3. Kwiat lipy - wspiera prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie wątroby.
4. Kwiat rumianku - jest bardzo skuteczny kolkach, skurczach i wzdęciach.
5. Kwiat ślazu i korzeń prawoślazu - wspomagają pracę układu pokarmowego.
6. Liść melisy - wspomaga trawienie i łagodzi dyskomfort żołądkowo-jelitowy.
7. Liść mięty pieprzowej - pomaga na niestrawność, relaksuje i pomaga zachować zdrowy sen.
8. Owoc kopru włoskiego, kminku, anyżu - wspomagają procesy trawienia, są skuteczne na skurcze brzucha i wzdęcia.
9.Przyprawy: bazylia, cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kurkuma, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek - wspierają trawienie, zmniejszają dolegliwości żołądkowe związane z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, wspomagają funkcjonowanie wątroby
10. Ziarno ostropestu plamistego - przynosi ulgę w niestrawności i zaburzeniach trawienia, a także działa ochronnie na wątrobę
11. Ziele dziurawca i ziele karczocha - wspomagają procesy trawienia i łagodzą dyskomfort żołądkowo-jelitowy.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz