grudnia 22, 2025

Ziołowy ratunek na świąteczne przejedzenie

Święta to czas rodzinnego biesiadowania, siedzimy z bliskimi przy stole i zajadamy pyszne dania - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy smażony karp. A na deser jeszcze słodkie pierniczki.

W tym czasie większość z nas pozwala sobie na nieco więcej - w końcu taką ucztę robimy raz w roku. I nie jest to problemem, jeśli faktycznie jest to tylko nieco więcej. Nadal jednak warto zadbać o to, by świąteczna rozpusta nam nie zaszkodziła. Kilka rad na temat, jak zapobiegać potencjalnym problem znajdziecie w moim artykule Jak przeżyć święta?

Co jednak zrobić, jeśli profilaktyka zawiedzie i pojawią się u nas nieprzyjemne skutki przejedzenia? I na to znajdzie się rada.

Do najczęstszych dolegliwości związanych z nadmiernym folgowaniem sobie przy świątecznym stole  należą ciężkość na żołądku, niestrawność, uczucie pełności, wzdęcia czy zgaga. Potrafią one doskwierać przez kilka, a czasem nawet kilkanaście godzin, skutecznie psując nam radość ze świątecznego posiłku.

Jak radzić sobie z takimi objawami? Jednym z najstarszych znanych remediów są zioła - od wieków znane są one ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy.

1. Korzeń mniszka lekarskiego - pomocny w problemach żołądkowo-jelitowych, wspomaga prawidłową pracę wątroby i prawidłowe działanie dróg żółciowych.

2. Kwiat lawendy - poprawia komfort trawienny, ma także właściwości uspokajające i relaksujące.

3. Kwiat lipy - wspiera prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie wątroby.

4. Kwiat rumianku - jest bardzo skuteczny kolkach, skurczach i wzdęciach.

5. Kwiat ślazu i korzeń prawoślazu - wspomagają pracę układu pokarmowego.

6. Liść melisy - wspomaga trawienie i łagodzi dyskomfort żołądkowo-jelitowy.

7. Liść mięty pieprzowej - pomaga na niestrawność, relaksuje i pomaga zachować zdrowy sen.

8. Owoc kopru włoskiego, kminku, anyżu - wspomagają procesy trawienia, są skuteczne na skurcze brzucha i wzdęcia.

9.Przyprawy: bazylia, cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kurkuma, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek - wspierają trawienie, zmniejszają dolegliwości żołądkowe związane z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, wspomagają funkcjonowanie wątroby

10. Ziarno ostropestu plamistego - przynosi ulgę w niestrawności i zaburzeniach trawienia, a także działa ochronnie na wątrobę

11. Ziele dziurawca i ziele karczocha - wspomagają procesy trawienia i łagodzą dyskomfort żołądkowo-jelitowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger