Jajka faszerowane dobre są przez cały rok. Możemy faszerować je niemal dowolnie - serem, pieczarkami, szynką, burakami... W zasadzie niemal zawsze wystarczy to, co akurat zalega nam w lodówce.
Dlatego przygotowując jajka faszerowane na Wielkanoc lubię je nieco wyróżnić i np. przygotować jajka marmurkowe. Lub - tak jak tym razem - fioletowe.
Fioletowe jajka faszerowane - przepis
Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:
- 5 jajek,
- 50g wędliny drobiowej,
- 2 rzodkiewki,
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- ok. 150g czerwonej kapusty,
- 3-4 łyżki octu spirytusowego.
1. Jajka ugotuj na twardo i ostaw do ostudzenia.
2. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze 10 minut.
3. Zdejmij kapustę z ognia, dodaj ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
4. Jajka obierz ze skorupek i włóż do garnka z kapustą, przykryj i dostaw na kilka godzin. Jajka mogą leżeć w zalewie od 6 do 12 godzin - im dłużej, tym barwnik głębiej wniknie w białko.
5. Po zabarwieniu przekrój jajka na pół i usuń żółtka.
6. Posiekaj drobno wędlinę, dodaj rozgniecione widelcem żółtka, chrzan, majonez, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
7. Farsz nałóż do białek, udekoruj plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz