kwietnia 09, 2025

Fioletowe jajka faszerowane

Jajka faszerowane dobre są przez cały rok. Możemy faszerować je niemal dowolnie - serem, pieczarkami, szynką, burakami... W zasadzie niemal zawsze wystarczy to, co akurat zalega nam w lodówce.

Dlatego przygotowując jajka faszerowane na Wielkanoc lubię je nieco wyróżnić i np. przygotować jajka marmurkowe. Lub - tak jak tym razem - fioletowe.


Fioletowe jajka faszerowane - przepis

Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 50g wędliny drobiowej,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • ok. 150g czerwonej kapusty,
  • 3-4 łyżki octu spirytusowego.

1. Jajka ugotuj na twardo i ostaw do ostudzenia.
2. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze 10 minut.
3. Zdejmij kapustę z ognia, dodaj ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
4. Jajka obierz ze skorupek i włóż do garnka z kapustą, przykryj i dostaw na kilka godzin. Jajka mogą leżeć w zalewie od 6 do 12 godzin - im dłużej, tym barwnik głębiej wniknie w białko.
5. Po zabarwieniu przekrój jajka na pół i usuń żółtka.
6. Posiekaj drobno wędlinę, dodaj rozgniecione widelcem żółtka, chrzan, majonez, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
7. Farsz nałóż do białek, udekoruj plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger