Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Ciasto to na naszych wielkanocnych stołach gości już od XVIIw. i najprawdopodobniej przywędrowało do nas aż z Turcji, choć istnieje także teoria, że pochodzi ono z Mazowsza, a jego nazwa wzięła się od mieszkańców tego rejonu, których zwano Mazurami.
Mazurek kakaowy - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 300g mąki orkiszowej,
- 150g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 100g ksylitolu,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kakao.
Do przygotowania masy będą Ci potrzebne:
- 500g mielonego twarogu,
- 50g ksylitolu zmielonego na puder,
- 1-1,5 łyżki kakao,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatki:
- suszona żurawina,
- suszone morele,
- migdały w słupkach.
1. Składniki ciasta zagnieć lub wrzuć do misy robota i wyrób.
2. Wyklej ciastem formę wysmarowaną tłuszczem i wstaw na 30 minut do lodówki.
3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
4. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
5. Twaróg zmiksuj ze zmielonym ksylitolem, kakao i ekstraktem z wanilii.
6. Wyłóż krem na wystudzony spód, ozdób żurawiną, morelami i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz