kwietnia 11, 2025

Mazurek kakaowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Ciasto to na naszych wielkanocnych stołach gości już od XVIIw. i najprawdopodobniej przywędrowało do nas aż z Turcji, choć istnieje także teoria, że pochodzi ono z Mazowsza, a jego nazwa wzięła się od mieszkańców tego rejonu, których zwano Mazurami.



Mazurek kakaowy - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 300g mąki orkiszowej,
  • 150g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 100g ksylitolu,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kakao.
Do przygotowania masy będą Ci potrzebne:
  • 500g mielonego twarogu,
  • 50g ksylitolu zmielonego na puder,
  • 1-1,5 łyżki kakao,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatki:
  • suszona żurawina,
  • suszone morele,
  • migdały w słupkach.

1. Składniki ciasta zagnieć lub wrzuć do misy robota i wyrób.
2. Wyklej ciastem formę wysmarowaną tłuszczem i wstaw na 30 minut do lodówki.
3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
4. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
5. Twaróg zmiksuj ze zmielonym ksylitolem, kakao i ekstraktem z wanilii.
6. Wyłóż krem na wystudzony spód, ozdób żurawiną, morelami i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger