Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która do dziś powszechnie pojawia się na naszych świątecznych stołach. U mnie w domu z pewnością nie może jej zabraknąć.
Jej nazwa w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy - najstarszego i najważniejszego święta chrześcijańskiego.
Pascha migdałowo-waniliowa - przepis
Do przygotowania paschy będą Ci potrzebne:
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 200g masła,
- szklanka słodkiej śmietanki 12%,
- 250g mielonego erytrytolu,
- 5 żółtek,
- laska wanilii,
- 100g migdałów,
- dowolne owoce.
1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, włóż do rondelka ze śmietanką i mieszając podgrzej. Po chwili usuń wanilię.
2. Sparz jajka wrzątkiem i oddziel białka od żółtek. Białka możesz zamrozić i wykorzystać innym razem.
3. Erytrytol zmiel na puder.
4. W mikserze utrzyj żółtka z erytrytolem, dodaj śmietankę i, cały czas mieszając, chwilę podgrzewaj, nie dopuszczając do zagotowania, po czym zdejmij z ognia i przestudź.
5. Do miski włóż twaróg, zmiksuj go z miękkim masłem i posiekanymi lekko migdałami.
6. Sitko lub lnianą formę z dziurkami wyłóż podwójnie złożoną gazą, po czym przełóż masę serową i zawiń ją gazą od góry. Pod spód podstaw naczynie, aby mogła do niego ściekać serwatka.
7. Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.
8. Kiedy masa stwardnieje odwróć naczynie do góry dnem przekładając paschę na talerz.
9. Przed podaniem udekoruj paschę owocami - u mnie cząstki pomarańczy i kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz