kwietnia 07, 2025

Barszcz biały z białą i wędzoną kiełbasą

Barszcz biały to jedna z tradycyjnych zup podawanych na Wielkanoc. U mnie w domu zupę przygotowuje się na domowym zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy. Wyjątkowego smaku barszczowi możemy nadać używając nie tylko białej, ale i wędzonej kiełbasy.


Barszcz biały z białą i wędzoną kiełbasą - przepis na 8 porcji

Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:

  • 300g białej kiełbasy,
  • 300g wędzonej kiełbasy,
  • 300g ziemniaków,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300g pieczarek,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 500ml domowego zakwasu na biały barszcz,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obierz i wrzuć do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i zalej 2 litrami wody. 
2. Gotuj pod przykryciem ok. godziny na małym gazie.
3. Łyżką szumówką wyjmij warzywa.
4. Do garna wrzuć oba rodzaje kiełbasy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj 30 minut. Ugotowane kiełbasy wyjmij.
5. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
6. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż grzyby z posiekanym czosnkiem, po czym przełóż je do zupy.
5. Do zupy wlej domowy zakwas i dodaj chrzan, roztarty w dłoniach majeranek, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
6. Pokrój kiełbasę, marchew i pietruszkę w półplastry.
7. Wlej zupę do talerzy, dodaj ugotowaną kiełbasę i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger