Barszcz biały to jedna z tradycyjnych zup podawanych na Wielkanoc. U mnie w domu zupę przygotowuje się na domowym zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy. Wyjątkowego smaku barszczowi możemy nadać używając nie tylko białej, ale i wędzonej kiełbasy.
Barszcz biały z białą i wędzoną kiełbasą - przepis na 8 porcji
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- 300g białej kiełbasy,
- 300g wędzonej kiełbasy,
- 300g ziemniaków,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 300g pieczarek,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 1-2 łyżki majeranku,
- 500ml domowego zakwasu na biały barszcz,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obierz i wrzuć do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i zalej 2 litrami wody.
2. Gotuj pod przykryciem ok. godziny na małym gazie.
3. Łyżką szumówką wyjmij warzywa.
4. Do garna wrzuć oba rodzaje kiełbasy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj 30 minut. Ugotowane kiełbasy wyjmij.
5. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
6. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż grzyby z posiekanym czosnkiem, po czym przełóż je do zupy.
5. Do zupy wlej domowy zakwas i dodaj chrzan, roztarty w dłoniach majeranek, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
6. Pokrój kiełbasę, marchew i pietruszkę w półplastry.
7. Wlej zupę do talerzy, dodaj ugotowaną kiełbasę i warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz