Tahini, czyli pasta sezamowa, to pasta na bazie nasion sezamu często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Czasem nazywane jest także masłem sezamowym, czemu odpowiada jego konsystencja zbliżona do masła orzechowego. W krajach Bliskiego Wschodu tahini sporządzana jest z lekko podprażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest bardziej aromatyczna.
Choć tahini jest produktem bogatym w kalorie, dostarcza też sporo wartościowych składników, choćby witaminy z grupy B oraz witaminę E, wapń i magnez, a także białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc wykorzystywać je jako dodatek w naszej kuchni.
W kuchni azjatyckiej pastę sezamową wykorzystuje się dość powszechnie - jako dodatek do śniadań, dań głównych oraz deserów. Ja tym razem postawiłam na ostatnią opcję i przygotowałam ciasteczka sezamowe. Są pyszne, sycące, ale też dość kaloryczne, więc ostrożnie z ilością 😉
Ciasteczka sezamowe - przepis na 15szt.
Do przygotowania ciasteczek będą Ci potrzebne:
- 150g tahini,
- 100g ksylitolu,
- 300g mąki owsianej.
- 100g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki sezamu.
1. Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski przełóż tahini, miękkie masło, wsyp ksyliol i wszystko wymieszaj.
3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj do połączenia składników.
4. Odrywaj kawałki ciasta, zrób z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich lekko spłaszcz.
5. Sezam wsyp na głęboki talerz, przykładaj do niego jedną stronę ciasteczek tak, aby nasiona ją okleiły.
6. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni X przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz