marca 03, 2025

Kurczak z pieczarkami i kozim serem w kapuście

Choć kapustę najchętniej wykorzystujemy do gołąbków, spokojnie możemy zwinąć w nią i inne rzeczy - ja tym razem wybrałam filet z kurczaka. Mięso drobiowe idealnie komponuje się z kapustą, a dodatek pieczarek i sera koziego wzbogaca smak potrawy.



Kurczak z pieczarkami i kozim serem w kapuście - przepis

Do przygotowania kurczaka będą Ci potrzebne:
  • 4 filety z kurczaka,
  • 500g pieczarek,
  • 200g cebuli,
  • 100g sera koziego,
  • 8 liści kapusty włoskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Piersi z kurczaka rozbij lekko w najgrubszym miejscu, posyp solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso, po czym przełóż je na talerz.
3. Czosnek, cebulę i pieczarki posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelnię dodaj resztę oleju, obsmaż posiekane składniki, dodaj rozdrobniony kozi ser i natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem.
5. Z kapusty wytnij wytnij głąb i oderwij 8 zewnętrznych liści.
6. Zblanszuj liście w osolonej wodzie.
7. Złóż po 2 liście tak, aby zachodziły lekko na siebie, nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na nim ułóż mięso, a następnie zawiń jak gołąbki.
8. Zawinięte filety przełóż do naczynia do zapiekania, wlej szklankę wody lub bulionu i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger