Choć kapustę najchętniej wykorzystujemy do gołąbków, spokojnie możemy zwinąć w nią i inne rzeczy - ja tym razem wybrałam filet z kurczaka. Mięso drobiowe idealnie komponuje się z kapustą, a dodatek pieczarek i sera koziego wzbogaca smak potrawy.
Kurczak z pieczarkami i kozim serem w kapuście - przepis
Do przygotowania kurczaka będą Ci potrzebne:
- 4 filety z kurczaka,
- 500g pieczarek,
- 200g cebuli,
- 100g sera koziego,
- 8 liści kapusty włoskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Piersi z kurczaka rozbij lekko w najgrubszym miejscu, posyp solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso, po czym przełóż je na talerz.
3. Czosnek, cebulę i pieczarki posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelnię dodaj resztę oleju, obsmaż posiekane składniki, dodaj rozdrobniony kozi ser i natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem.
5. Z kapusty wytnij wytnij głąb i oderwij 8 zewnętrznych liści.
6. Zblanszuj liście w osolonej wodzie.
7. Złóż po 2 liście tak, aby zachodziły lekko na siebie, nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na nim ułóż mięso, a następnie zawiń jak gołąbki.
8. Zawinięte filety przełóż do naczynia do zapiekania, wlej szklankę wody lub bulionu i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz