lutego 15, 2025

Zupa z wędzoną makrelą i makaronem

Zupa rybna to dani, które można przygotować na setki sposobów. W zależności od tego, jaką wybierzemy rybę, jaki przygotujemy bulion czy jakie damy dodatki w każdym domu może wyglądać nieco inaczej.

Nawet skupiając się na głównym składniku, czyli na rybie, możliwości mamy wiele. Zaczynając od gatunku ryby (wolicie dorsza, pstrąga czy może łososia?) przez och ilość (rybę można przygotować tylko z jednego rodzaju ryby lub łącząc kilka z nich) po sposób ich przygotowania (np. ryba świeża lub wędzona).

Ja z tej mnogości opcji zdecydowałam się na wędzoną makrelę.


Zupa z wędzonej makreli z makaronem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200g marchewki,
  • 100g białej części pora,
  • 1,5 litra wody,
  • 500ml mleka 2%,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 3 liście laurowe,
  • 120g zielonego groszku,
  • 90 makaronu orzo,
  • 100g szpinaku baby,
  • 2 wędzone makrele (ok. 350g),
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Pora pokrój w półplastry.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim przygotowane warzywa, po czym wlej wodę, dodaj domową przyprawę do zup, liście laurowe i gotuj 20 minut.
4. Po tym czasie dodaj do garnka zielony groszek i makaron orzo, gotuj kolejne 10 minut.
5. Posiekaj szpinak, dodaj do zupy i wlej mleko.
6. Mięso makreli obierz ze skóry i ości, rozdrobnij lekko rękoma i dodaj do zupy.
7. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger