Camembert to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Ceniony jest za intensywny smak i aromat oraz sprężystą konsystencję. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, ma także dobrze znane właściwości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2 i B12.
Uwagę należy jednak zwrócić na kaloryczność camemberta, a ta do małych niestety nie należy. Ser w 1/4 składa się z tłuszczu, co znacznie podbija jego kaloryczność - w 100g serca znajduje się ok. 300kcal.
Czasem jednak warto pozwolić sobie na nieco szaleństwa w kaloriach. Pieczony camembert może być idealną propozycją na kolację np. na zbliżające się Walentynki.
Pieczony camembert z orzechami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania pieczonego camembertu będą Wam potrzebne:
- 240g sera camembert (2szt.),
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 ząbki czosnku,
- garść orzechów włoskich,
- 2 szczypty tymianku,
- 2 tortille,
- żurawina w słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz