lutego 12, 2025

Pieczony camembert z orzechami

Camembert to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Ceniony jest za intensywny smak i aromat oraz sprężystą konsystencję. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, ma także dobrze znane właściwości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2 i B12.

Uwagę należy jednak zwrócić na kaloryczność camemberta, a ta do małych niestety nie należy. Ser w 1/4 składa się z tłuszczu, co znacznie podbija jego kaloryczność - w 100g serca znajduje się ok. 300kcal.

Czasem jednak warto pozwolić sobie na nieco szaleństwa w kaloriach. Pieczony camembert może być idealną propozycją na kolację np. na zbliżające się Walentynki.


Pieczony camembert z orzechami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania pieczonego camembertu będą Wam potrzebne:

  • 240g sera camembert (2szt.),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 szczypty tymianku,
  • 2 tortille,
  • żurawina w słoiku.

1. Posiekaj czosnek i orzechy.
2. Sery wyjmij z opakowania, ułóż na krążku papieru do pieczenia, a następnie owiń spód i boki folią aluminiową.
3. Natnij sery od góry na krzyż i rozchyl lekko krawędzie.
4. Do środka camembertu włóż czosnek i tymianek, skrop syropem klonowym i posyp orzechami.
5. Połóż sery na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.
6. Na suchej patelni podgrzej tortille i pokrój je w trójkąty.
7. Pieczone camemberty podaj z chrupiącymi tortillami i żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger