Temperatury nie rozpieszczają, wilgoć dokucza, zdecydowanie częściej mam więc ochotę na coś ciepłego.
Zima to idealny czas na ciepłe desery, np. gruszki na ciepło z żurawiną i migdałami. A skoro już jesteśmy przy gruszkach, to korzystając jeszcze z sezonu na te pyszne i zdrowe owoce połączyłam je z pietruszką, aby przygotować pyszną rozgrzewającą zupę-krem.
Zamiast mleka wykorzystałam napój migdałowy, zupa jest więc także wegańska.
Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowa z pumperniklem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 1kg pietruszki,
- 500g gruszki,
- 1,5 litra wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 500ml napoju roślinnego (u mnie migdałowy),
- 15ml oleju rzepakowego,
- łyżeczka tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- pumpernikiel.
1. Pietruszki i gruszki obierz i pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim kawałki pietruszki, zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, tymiankiem i gałką muszkatołową, po czym gotuj do miękkości (ok. 30 minut).
3. Po tym czasie dodaj gruszki, dolej napój roślinny i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
4. Całość zblenduj i dopraw solą i pieprzem.
5. Pieczywo rozdrobnij, upraż na suchej patelni i dodaj do zupy na talerzu tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz