Gruszka to bardzo wszechstronny owoc. Możemy wykorzystać ją do przygotowania śniadania, obiadu czy deseru. Świetnie sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych.
Właściwości zdrowotne gruszek są nieocenione. Nie bez powodu wspominał o nich już Homer w "Odysei", a Juliusz Cezar uprawiał je w swoim ogrodzie. Owoc ten jest nie tylko smaczny - dostarcza też witamin i składników mineralnych, wspomaga procesy trawienia, przeciwdziała zaparciom i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warto jednak pamiętać, że zawartość witamin i minerałów maleje wraz z dojrzewaniem gruszki, rośnie za to wtedy zawartość węglowodanów - warto więc wybierać twardsze owoce.
Choć lubię gruszki same w sobie, to desery przygotowane na ich bazie uwielbiam. Dziś wzięło mnie właśnie na deser z gruszek na ciepło - jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, więc chwila i możemy cieszyć się słodkim podwieczorkiem.
Gruszki na ciepło z żurawiną i migdałami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gruszek będą Ci potrzebne:
- 4 twarde gruszki,
- 50g ksylitolu,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka słodzika z wanilią,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- łyżeczka masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz