stycznia 29, 2024

Gruszki na ciepło z żurawiną i migdałami

Gruszka to bardzo wszechstronny owoc. Możemy wykorzystać ją do przygotowania śniadania, obiadu czy deseru. Świetnie sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych.

Właściwości zdrowotne gruszek są nieocenione. Nie bez powodu wspominał o nich już Homer w "Odysei", a Juliusz Cezar uprawiał je w swoim ogrodzie. Owoc ten jest nie tylko smaczny - dostarcza też witamin i składników mineralnych, wspomaga procesy trawienia, przeciwdziała zaparciom i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warto jednak pamiętać, że zawartość witamin i minerałów maleje wraz z dojrzewaniem gruszki, rośnie za to wtedy zawartość węglowodanów - warto więc wybierać twardsze owoce.

Choć lubię gruszki same w sobie, to desery przygotowane na ich bazie uwielbiam. Dziś wzięło mnie właśnie na deser z gruszek na ciepło - jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, więc chwila i możemy cieszyć się słodkim podwieczorkiem.


Gruszki na ciepło z żurawiną i migdałami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania gruszek będą Ci potrzebne:

  • 4 twarde gruszki,
  • 50g ksylitolu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka słodzika z wanilią,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżeczka masła.
1. Ksylitol i słodzik z wanilią zmiel w młynku na puder.
2. Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonek, a następnie obtocz je w ksylitolu.
3. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż gruszki ze wszystkich stron na złoty kolor, aż lekko zmiękną.
4. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
5. Na talerz nałóż łyżkę jogurtu, na nim postaw gruszkę i posyp żurawiną i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger