stycznia 22, 2025

Tarta z wędzonym pstrągiem

Pstrąg jest nie tylko smaczną, ale też zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczu, przez co jest mniej kaloryczny niż np. łosoś. Mimo mniejszej ilości tłuszczu ma najwięcej kwasów omega 3 i omega 6 wśród wszystkich ryb słodkowodnych. Znajdziemy w nim także witaminy A, D, E oraz z grupy B.

Sposobów na podanie wędzonego pstrąga jest wiele, ja tym razem wykorzystałam go jako dodatek do pysznej razowej tarty.



Tarta z wędzonym pstrągiem - przepis na 6 porcji

Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne:
  • 300g mąki graham,
  • 125g masła,
  • jajko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • 250g wędzonego pstrąga,
  • 200g sera camembert,
  • pęczek koperku,
  • 250ml jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Składniki ciasta wrzuć do misy malaksera i miksuj do połączenia.
2. Ciastem wylep formę na tartę i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Ser camembert pokrój w paski.
4. Pstrąga rozdrobnij na małe kawałki.
5. Koperek posiekaj.
6. Do jogurt dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszaj.
7. Ciasto ponakłuwaj lekko widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz ok. 15 minut.
8. Na podpieczony spód wyłóż połowę pstrąga, plastry sera, zalej masą jogurtowo-jajeczną i dodaj resztę ryby.
9. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
10. Gotową tartę przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger