Pstrąg jest nie tylko smaczną, ale też zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczu, przez co jest mniej kaloryczny niż np. łosoś. Mimo mniejszej ilości tłuszczu ma najwięcej kwasów omega 3 i omega 6 wśród wszystkich ryb słodkowodnych. Znajdziemy w nim także witaminy A, D, E oraz z grupy B.
Sposobów na podanie wędzonego pstrąga jest wiele, ja tym razem wykorzystałam go jako dodatek do pysznej razowej tarty.
Tarta z wędzonym pstrągiem - przepis na 6 porcji
Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne:
- 300g mąki graham,
- 125g masła,
- jajko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 250g wędzonego pstrąga,
- 200g sera camembert,
- pęczek koperku,
- 250ml jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
1. Składniki ciasta wrzuć do misy malaksera i miksuj do połączenia.
2. Ciastem wylep formę na tartę i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Ser camembert pokrój w paski.
4. Pstrąga rozdrobnij na małe kawałki.
5. Koperek posiekaj.
6. Do jogurt dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszaj.
7. Ciasto ponakłuwaj lekko widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz ok. 15 minut.
8. Na podpieczony spód wyłóż połowę pstrąga, plastry sera, zalej masą jogurtowo-jajeczną i dodaj resztę ryby.
9. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
10. Gotową tartę przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz