Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchnia. A kotlety z dodatkiem warzyw to dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw w diecie, który zadowoli też zdeklarowanych mięsożerców.
Jednocześnie zastępując część mięsa warzywami obniżymy nieco kaloryczność potrawy. Same plusy 😁
Do mięsa możecie dodać swoje ulubione warzywa, świetnie sprawdzi się np. cukinia, marchew, papryka czy pietruszka. Ja tym razem sięgnęłam po białą kapustę.
Kotlety mielone z kapustą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 250g mielonej szynki,
- 250g białej kapusty,
- 10g mąki orkiszowej jasnej,
- jajko,
- 100g cebuli,
- 3-4 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania,
- ok. 1/2 szklanki mleka,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź ją na sicie, pozostaw do ostudzenia, po czym drobno posiekaj.
2. Posiekaj drobno cebulę.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę.
4. 3-4 łyżki tartej bułki zalej mlekiem tak, aby po wymieszaniu powstała jednolita masa.
5. Do mięsa dodaj kapustę, cebulę, mąkę i masę z tartej bułki, wbij jajko i dokładnie wyrób, po czym dopraw solą i pieprzem.
6. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i opanieruj w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej resztę oleju i usmaż kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz