stycznia 18, 2025

Kotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchnia. A kotlety z dodatkiem warzyw to dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw w diecie, który zadowoli też zdeklarowanych mięsożerców.
Jednocześnie zastępując część mięsa warzywami obniżymy nieco kaloryczność potrawy. Same plusy 😁

Do mięsa możecie dodać swoje ulubione warzywa, świetnie sprawdzi się np. cukinia, marchew, papryka czy pietruszka. Ja tym razem sięgnęłam po białą kapustę.



Kotlety mielone z kapustą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
  • 250g mielonej szynki,
  • 250g białej kapusty,
  • 10g mąki orkiszowej jasnej,
  • jajko,
  • 100g cebuli,
  • 3-4 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania,
  • ok. 1/2 szklanki mleka,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź ją na sicie, pozostaw do ostudzenia, po czym drobno posiekaj.
2. Posiekaj drobno cebulę.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę.
4. 3-4 łyżki tartej bułki zalej mlekiem tak, aby po wymieszaniu powstała jednolita masa.
5. Do mięsa dodaj kapustę, cebulę, mąkę i masę z tartej bułki, wbij jajko i dokładnie wyrób, po czym dopraw solą i pieprzem.
6. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i opanieruj w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej resztę oleju i usmaż kotlety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger