grudnia 11, 2024

Pieczony schab z sosem śliwkowym

Pieczony schab z sosem śliwkowym to danie, które doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Na jego przygotowanie musimy co prawda poświęcić trochę czasu, ale myślę, że warto.


Pieczony schab z sosem śliwkowym - przepis na 10 porcji

Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:

  • 1,5kg schabu,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania marynaty będą Ci potrzebne:
  • 100ml octu jabłkowego,
  • 100ml białego wina,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 goździki.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:

1. Cebulę pokrój w plastry.
2. Składniki marynaty wrzuć do garnka i zagotuj.
3. Mięso przełóż do miski, obłóż plasterkami cebuli i zalej gorącą marynatą.
4. Po ostudzeniu włóż całość do lodówki na 24 godziny.
5. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, opłucz, osącz i natrzyj solą.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
7. W młynku zmiel 5 ziaren jałowca.
8. W małym garnuszku stop łyżkę smalcu, wymieszaj z mielonym jałowcem, polej mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut.
9. Marynatę przecedź przez sito, polej nią schab i piecz pod przykryciem jeszcze godzinę.
10. W rondelku rozgrzej łyżkę smalcu, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem, gotuj na małym ogniu mieszając rózgą, aż zgęstnieje.
11. Dodaj do rondelka sos z pieczeni przetarty przez sitko i powidła śliwkowe, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
12. Mięso pokrój w plastry i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger