Pieczony schab z sosem śliwkowym to danie, które doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Na jego przygotowanie musimy co prawda poświęcić trochę czasu, ale myślę, że warto.
Pieczony schab z sosem śliwkowym - przepis na 10 porcji
Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:
- 1,5kg schabu,
- 2 łyżki smalcu gęsiego,
- 5 ziaren jałowca,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania marynaty będą Ci potrzebne:
- 100ml octu jabłkowego,
- 100ml białego wina,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 5 ziaren jałowca,
- 10 ziaren pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 goździki.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 250ml domowego bulionu warzywnego,
- łyżka smalcu gęsiego,
- łyżka mąki pszennej.
1. Cebulę pokrój w plastry.
2. Składniki marynaty wrzuć do garnka i zagotuj.
3. Mięso przełóż do miski, obłóż plasterkami cebuli i zalej gorącą marynatą.
4. Po ostudzeniu włóż całość do lodówki na 24 godziny.
5. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, opłucz, osącz i natrzyj solą.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
7. W młynku zmiel 5 ziaren jałowca.
8. W małym garnuszku stop łyżkę smalcu, wymieszaj z mielonym jałowcem, polej mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut.
9. Marynatę przecedź przez sito, polej nią schab i piecz pod przykryciem jeszcze godzinę.
10. W rondelku rozgrzej łyżkę smalcu, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem, gotuj na małym ogniu mieszając rózgą, aż zgęstnieje.
11. Dodaj do rondelka sos z pieczeni przetarty przez sitko i powidła śliwkowe, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
12. Mięso pokrój w plastry i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz