grudnia 13, 2024

Karp z sosem piernikowym

Choć karp na stole wigilijnym niewątpliwie jest tradycją, to wcale nie tak długowieczną, jak wielu z nas sądzi. Wbrew pozorom karp, którego tak chętnie przygotowujemy na tę jedyną taką wieczerzę w roku to stosunkowo nowy wymysł, bo powojenny. Co prawda przed wojną także jadało się karpie, ale była to raczej jedna z wielu ryb, a nie tradycyjna świąteczna ryba.

Za popularyzacją karpia w Polsce stoi zaangażowany działacz PZPR, ekonomista i minister gospodarki Hilary Minc. Tekę objął w 1944r. i sprawował funkcję do 1949r., czyli wówczas, gdy Polska była w kompletnej ruinie i dopiero zbierała się po wojnie. Minc postanowił wykorzystać karpia jako narzędzie propagandy - jest stosunkowo łatwy w hodowli, nie wymaga floty kutrów do połowy i jest po prostu tani.

Dziś nadal w wielu domach Wigilia nie może obyć się bez karpia. A skoro święta, to pierniki. Może więc połączyć jedno z drugim? W tym roku na Wigilię polecam karpia z sosem piernikowym.


Karp z sosem piernikowym - przepis na 6 porcji

Do przygotowania karpia będą Ci potrzebne:

  • 2 filety z karpia,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 szalotki,
  • 2 liści laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5-6 małych pierniczków,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 200ml domowego bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj szalotki i suszone śliwki.
2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
3. Gdy cebulka się zrumieni zalej ją domowym bulionem warzywnym, dodaj pokruszone pierniki i pokrojone śliwki, gotuj do zgęstnienia, po czym wyjmij ziele i liście laurowe.
4. Zblenduj sos, aby miał gładką konsystencję i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
5. Filety z karpia umyj, usuń łuski z grzbietów i nożem wykrój duże ości.
6. Rybę pokrój na porcje, dopraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
7. Na patelni rozgrzej masło z syropem klonowym, smaż rybę z obu stron ok. 10-12 minut.
8. Po zdjęciu z patelni polej karpia sosem piernikowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger