Ciasto drożdżowe to dobry dodatek do niedzielnej kawy po obiedzie. Ale równie dobrze jak na co dzień sprawdzi się także od święta. Np. na Boże Narodzenie w formie wieńca.
Wieniec drożdżowy - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 500g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- jajko,
- 40g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 25g masła,
- 250ml mleka.
Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne:
- 70g masła,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 50g suszonej żurawiny.
Do przygotowania lukru będą Ci potrzebne:
- 5 łyżek cukru lub słodzika,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- garść płatków migdałowych.
1. Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, stopione masło, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski przykryj ściereczką lub folią i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
4. Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
5. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek.
6. Kremem maślanym posmaruj ciasto i posyp żurawiną.
7. Zwiń roladę, przełóż ją do posmarowanej tłuszczem formy z tzw. kominkiem lub do tortownicy, na środku której ułóż wcześniej ring, aby uformować okrąg.
8. Powierzchnię ciasta ponacinaj co 4-5cm.
9. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut.
11. Po wystudzeniu oblej ciasto lukrem sporządzonym ze zmielonego na puder cukru lub słodzika oraz soku z połowy cytryny i posyp migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz