grudnia 16, 2024

Wieniec drożdżowy

Ciasto drożdżowe to dobry dodatek do niedzielnej kawy po obiedzie. Ale równie dobrze jak na co dzień sprawdzi się także od święta. Np. na Boże Narodzenie w formie wieńca.


Wieniec drożdżowy - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 500g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • jajko,
  • 40g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25g masła,
  • 250ml mleka.
Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne:
  • 70g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 50g suszonej żurawiny.
Do przygotowania lukru będą Ci potrzebne:
  • 5 łyżek cukru lub słodzika,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • garść płatków migdałowych.

1. Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, stopione masło, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski przykryj ściereczką lub folią i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
4. Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
5. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek.
6. Kremem maślanym posmaruj ciasto i posyp żurawiną.
7. Zwiń roladę, przełóż ją do posmarowanej tłuszczem formy z tzw. kominkiem lub do tortownicy, na środku której ułóż wcześniej ring, aby uformować okrąg.
8. Powierzchnię ciasta ponacinaj co 4-5cm.
9. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut.
11. Po wystudzeniu oblej ciasto lukrem sporządzonym ze zmielonego na puder cukru lub słodzika oraz soku z połowy cytryny i posyp migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger