Choć obecnie za tradycyjną świąteczną rybę uznaje się karpia, nie zawsze tak było. Wbrew pozorom to stosunkowo nowa tradycja, ma zaledwie kilkadziesiąt lat.
Jeszcze przed wojną na świątecznym stole królowały różne gatunki ryb, takie jak sandacze, szczupaki czy stynki przyrządzane na wszelkie sposoby.
Może wiec warto wrócić do starych tradycji i oprócz karpia przygotować na wigilijny stół także inne ryby, choćby pyszną makrelę.
Makrela z sosem z winogron i migdałów - przepis na 2 porcje
Do przygotowania makreli będą Ci potrzebne:
- 2 makrele,
- 200g jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
- 150ml domowego bulionu warzywnego,
- 100ml śmietany 36%
- 100g płatków migdałowych,
- 50g masła klarownego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
1. Makrele oprósz solą, pieprzem i odłóż na chwilę.
2. Winogrona przekrój na pół.
3. Na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i smaż na nim owoce i płatki migdałowe przez 3-4 minuty.
4. W garnuszku zagotuj bulion, dodaj śmietaną i usmażone winogrona z płatkami, po czym doprowadź do wrzenia.
5. Makrele oprósz mąką.
6. Na patelni rozgrzej resztę masła i usmaż na nim ryby z obu stron.
7. Makrele podawaj z sosem z winogron i migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz