Tortilla de patatas, czyli tortilla ziemniaczana, to jedno z flagowych dań Hiszpanii. Jest to hiszpańska wariacja na temat omletu - podsmażony na oliwie placek z jaj z dodatkiem ziemniaków.
W Hiszpanii możemy spotkać liczne odmiany tej potrawy, które różnić się będą dodatkami, zawsze jednak muszą zawierać dwa główne składniki, czyli jajka i ziemniaki.
Tortilla de patatas to idealny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Dzięki nocnemu schłodzeniu w ziemniakach wytworzy się skrobia oporna, która obniży nieco ich indeks glikemiczny. Przyjemne z pożytecznym 😉
Tortilla de patatas - przepis na 4 porcje
Do przygotowania tortilli będą Ci potrzebne:
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 100g cebuli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz