grudnia 07, 2024

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, czyli tortilla ziemniaczana, to jedno z flagowych dań Hiszpanii. Jest to hiszpańska wariacja na temat omletu - podsmażony na oliwie placek z jaj z dodatkiem ziemniaków.

W Hiszpanii możemy spotkać liczne odmiany tej potrawy, które różnić się będą dodatkami, zawsze jednak muszą zawierać dwa główne składniki, czyli jajka i ziemniaki.

Tortilla de patatas to idealny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Dzięki nocnemu schłodzeniu w ziemniakach wytworzy się skrobia oporna, która obniży nieco ich indeks glikemiczny. Przyjemne z pożytecznym 😉


Tortilla de patatas - przepis na 4 porcje

Do przygotowania tortilli będą Ci potrzebne:

  • 500g ugotowanych ziemniaków,
  • 100g cebuli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki pokrój w cieniutkie plasterki.
2. Cebulę posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż ziemniaki i cebulę ciągle mieszając.
4. Jajka roztrzep widelcem, dopraw solą i pieprzem.
5. Ziemniaki z cebulą przełóż do miseczki, a gdy przestygną wlej do nich jajka.
6. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, przełóż masę ziemniaczano-jajeczną i smaż na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-6 minut.
7. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, aby tortilla nie przywarła.
8. Nakryj patelnię dużym talerzem lub pokrywkę i za jego pomocą przewróć tortillę na drugą stronę.
9. Smaż kolejne 5-6 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger