października 30, 2024

Potworny burger

Kto lubi burgery? Zapewne większość. Co więc powiecie na burgery w wersji potwornej? Idealne na halloweenową kolację niezależnie, czy spędzicie ten wieczór relaksując się przed telewizorem, czy zaprosicie znajomych na imprezę.
Ich przygotowanie wymaga trochę pracy i czasu, ale zdecydowanie warto!




Potworny burger - przepis na 6szt.

Do przygotowania bułki będą Ci potrzebne:
  • 450g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 120ml mleka,
  • 120ml wody,
  • jajko,
  • 20g masła,
  • 7g suszonych drożdży,
  • płaska łyżeczka węgla aktywnego,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • sezam do posypania.
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
  • 300g buraka,
  • 100g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 90g kaszy jaglanej,
  • 20g łuskanego słonecznika,
  • 30g mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania burgerów będą Ci potrzebne:
  • majonez,
  • ketchup,
  • pomidor,
  • 2 szalotki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kilka liści sałaty masłowej.

1. Tabletki węgla aktywnego zmiel na puder.
2. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą, zmielonym węglem, drożdżami i cukrem.
3. Podgrzej mleko z wodą, wlej do mąki i wbij jajko, wyrób ciasto robotem, na koniec dodając rozpuszczone masło.
4. Wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i ręcznie wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki.
5. Z ciasta uformuj kulę, odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
6. Podziel ciasto na 6 części, uformuj kulki i lekko je spłaszcz.
7. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
8. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem, posyp sezamem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
9. Kaszę jaglaną przesyp na sito i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, a następnie ugotuj.
10. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
11. Na suchej patelni upraż słonecznik.
12. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
13. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż czosnek oraz cebulę.
14. Starte buraki wymieszaj z ostudzoną kaszą jaglaną, cebulą, czosnkiem i ziarnami słonecznika, dopraw przyprawami i wyrób rękami na jednolitą masę.
15. Uformuj 6 burgerów.
16. Na patelni rozgrzej olej i usmaż burgery z obu stron.
17. Bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj majonezem, połóż liść sałaty, kotleta, plastry ogórka kiszonego, szalotki, pomidora i ogórka, górną część bułki posmaruj ketchupem i złóż całość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger