Dziś nadal trochę w temacie Halloween (w końcu to już w tym tygodniu...) i mojego ukochanego sezonu dyniowego pokażę Wam pomysł na kolejny deser z dynią w roli głównej.
Krem dyniowy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 500g dyni hokkaido,
- 250ml śmietany kremówki,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki erytrolu,
- kilka ciasteczek wielozbożowych.
1. Dynię przekrój, usuń pestki, pokrój na ćwiartki i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (ok. 30 minut, sprawdź patyczkiem, czy dynia jest już miękka).
2. Dynię odstaw do ostudzenia, po czym zmiksuj.
3. Erytrol zmiel na puder.
4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cynamonem i erytrolem, po czym stopniowo połącz z masą dyniową.
5. Do szklanek nałóż warstwę musu, następnie pokruszone ciasteczka i ponownie warstwę musu. Na koniec wbij ciasteczko a'la nagrobek 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz