października 28, 2024

Krem dyniowy

Dziś nadal trochę w temacie Halloween (w końcu to już w tym tygodniu...) i mojego ukochanego sezonu dyniowego pokażę Wam pomysł na kolejny deser z dynią w roli głównej.



Krem dyniowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:

  • 500g dyni hokkaido,
  • 250ml śmietany kremówki,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • kilka ciasteczek wielozbożowych.

1. Dynię przekrój, usuń pestki, pokrój na ćwiartki i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (ok. 30 minut, sprawdź patyczkiem, czy dynia jest już miękka).
2. Dynię odstaw do ostudzenia, po czym zmiksuj.
3. Erytrol zmiel na puder.
4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cynamonem i erytrolem, po czym stopniowo połącz z masą dyniową.
5. Do szklanek nałóż warstwę musu, następnie pokruszone ciasteczka i ponownie warstwę musu. Na koniec wbij ciasteczko a'la nagrobek 😉




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger