października 26, 2024

Owsiane ciasteczka dyniowe

Halloween już za pasem, a przecież żadne Halloween nie może obyć się bez dyni!

Opcji na wykorzystanie dyni mamy wiele - zupy, sałatki, ciasta... Dzisiaj poszłam w stronę słodkości i przygotowałam dyniowe ciasteczka w kształcie, a jakże, dyni 😁


Owsiane ciasteczka dyniowe - przepis

Do przygotowania ciasteczek będą Ci potrzebne:

  • 150g mąki owsianej,
  • szklanka puree z dyni hokkaido,
  • 100g masła,
  • 100g erytrolu,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady.

1. Dynię przekrój, usuń pestki, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut (piecz, aż dynia będzie miękka), wyjmij, ostudź i zblenduj.
2. Miękki masło utrzyj z erytrolem i cukrem waniliowym, dodaj jajko i puree z dyni, po czym ponownie zmiksuj.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników.
4. Suche składniki stopniowo dodawaj do masy dyniowej dokładnie mieszając.
5. Ciasto odstaw na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę mleka.
6. Porcje ciasta przełóż do foremek silikonowych i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.
7. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i udekoruj nią ciastka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger