Sos bolognese to jeden z najlepiej znanych sosów kuchni włoskiej najczęściej podawany z makaronem. Do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe, ja dziś jednak przygotowałam wersję wegetariańską - mięso zastąpiłam grzybami. Jestem pewna, że taka wersja sosu przypadnie do gurtu nie tylko wegetarianom czy amatorom grzybów...
Tagliatelle z grzybowym sosem bolognese - przepis
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 250g pieczarek,
- 250g boczniaków,
- 100g marchwi,
- 50g cebuli,
- ząbek czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 250ml mleka 2%,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grzyby pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera i zblenduj pulsacyjnie tak, aby ich konsystencja przypominała mielone mięso.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Seler naciowy pokrój w kostkę.
5. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, czosnek, seler i grzyby, przesmaż chwilę cały czas mieszając.
6. Warzywa i grzyby dopraw tymiankiem i oregano, dodaj koncentrat pomidorowy i mleko, po czym gotuj cały czas mieszając.
7. Na koniec dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i jeszcze raz wymieszaj.
8. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej pół filiżanki wody z gotowania makaronu i zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz