listopada 04, 2024

Tagliatelle z grzybowym sosem bolognese

Sos bolognese to jeden z najlepiej znanych sosów kuchni włoskiej najczęściej podawany z makaronem. Do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe, ja dziś jednak przygotowałam wersję wegetariańską - mięso zastąpiłam grzybami. Jestem pewna, że taka wersja sosu przypadnie do gurtu nie tylko wegetarianom czy amatorom grzybów...


Tagliatelle z grzybowym sosem bolognese - przepis

Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:

  • 250g pieczarek,
  • 250g boczniaków,
  • 100g marchwi,
  • 50g cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 250ml mleka 2%,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Grzyby pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera i zblenduj pulsacyjnie tak, aby ich konsystencja przypominała mielone mięso.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Seler naciowy pokrój w kostkę.
5. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, czosnek, seler i grzyby, przesmaż chwilę cały czas mieszając.
6. Warzywa i grzyby dopraw tymiankiem i oregano, dodaj koncentrat pomidorowy i mleko, po czym gotuj cały czas mieszając.
7. Na koniec dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i jeszcze raz wymieszaj.
8. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej pół filiżanki wody z gotowania makaronu i zagotuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger